Cada 7 de novembre la Catalunya Nord celebra una Diada en record de la signatura del Tractat dels Pirineus, tal dia com aquest de l’any 1659, que va suposar la partició de Catalunya i el lliurament per part de la monarquia espanyola a la francesa del comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya sense tenir en compte la voluntat dels catalans.

Enguany, però, hi haurà dues novetats importants de cara a la celebració de dissabte. D’una banda, els actes s’han hagut d’adaptar a les mesures de confinament decretades per combatre la pandèmia del coronavirus. De l’altra, i per primer cop, l’alcaldia de la capital nord-catalana està en mans de l'antiindependentista Louis Aliot, membre de la formació d’extrema dreta Rassemblement National, liderada per Marine Le Pen.

estelada castellet perpinya collectiu 7 de novembre

Una estelada lluu al Castellet de Perpinyà en una celebració anterior / Col·lectiu 7 de Novembre

Davant d’aquesta situació, el Col·lectiu 7 de Novembre, organitzador dels actes, ha informat de canvis de format “per fer front a les restriccions dictades per l’Estat francès a causa de l’emergència sanitària global” però mantenint la intenció de “no oblidar la commemoració dels 361 anys del Tractat dels Pirineus en què Catalunya es va partir en dues”.

A més, en el manifest d’enguany s’alerta de l’arribada de l’extrema dreta a l’Ajuntament de Perpinyà i de les primeres mesures preses, que indiquen que es vol fer de Perpinyà un aparador del Rassemblement National. Per això encoratgen la societat civil dels Països Catalans, i la nord-catalana en particular, a no fer “ni un pas enrere en la lluita contra l'extrema dreta”.

Diada radiofònica i telemàtica

Tot i la suspensió d’actes presencials previstos, com l’exposició fotogràfica “Els moviments d’extrema dreta arreu d’Europa”, de Jordi Borràs, així com la manifestació, parlaments i cantada d'himnes al Castellet de Perpinyà i els concerts a la Casa Musical, la Diada es manté viva de manera radiofònica i telemàtica a internet.

CARTELL DIADA Catalunya Nord 2020 CONFINADA

Els actes de commemoració seran radiofònics i telemàtics / Col·lectiu 7 de Novembre

D’una banda, Ràdio Arrels oferirà el 7 de novembre una programació especial a partir de les 16 h, amb la lectura del manifest d’enguany de la Diada i amb les intervencions de diferents personalitats convidades. D’altra banda, de manera confinada a la xarxa, es farà difusió d’un vídeo especial de la Diada i es convida tothom a inundar les xarxes socials amb vídeos, fotos i publicacions sobre la Diada i Catalunya Nord amb l’etiqueta #semcatalunyanord.

Estatut particular per a la Catalunya Nord

El manifest de la Diada d’enguany també torna a reclamar un estatut particular per a la Catalunya Nord, la ratificació per part de l’Estat francès de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, i es continuen denunciant les traves que l’Estat posa en l’ensenyament del català al territori.

Alhora, es denuncien les restriccions de confinament dictades per l’Estat francès, que limiten el dret a la llibertat de manifestació i plantegen una contradicció rellevant: l’Estat prohibeix el dret a sortir al carrer a manifestar-se i a reunir-se en actes polítics, però permet que les grans superfícies comercials obrin amb gran afluència de gent.

 

Imatge superior: Manifestació de la Diada del 7 de Novembre en una edició anterior / Col·lectiu 7 de Novembre