Una de les veus més fortes del socialisme català, Núria Marín, és conscient que restablir l'entesa entre la Moncloa i la Generalitat no serà fàcil. La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l'Hospitalet, celebra que es pugui restablir la taula de diàleg tot i que també és conscient que les coses no canviaran d'un dia per l'altre: "No sé si els indults poden ser la solució, segurament no. Poden ajudar a que els dirigents polítics puguin seure", en declaracions a TV3.

Malgrat tot, situa el punt de partida, amb el nou govern de Pere Aragonès, com a punta de llança: "Estic encantada de tenir un Govern a Catalunya, vaig felicitar el president i el vaig convidar a fer una visita a l'Hospitalet". A partir d'aquí, el que pugui donar la taula de diàleg és tota una incògnita, també per a Marín: "Crec que pot ser més que correcta, s'han d'entendre. No sé si es donaran les millors condicions perquè se'n vagin de vacances junts o a sopar. Però són les dues persones escollides, Sánchez i Aragonès, per seure, parlar i discutir sobre les relacions entre Espanya i Catalunya". I conclou: "No es poden cometre els errors de la falta de diàleg".

Sánchez, electoralista?

Marín no sentencia res, sobretot allò que no depèn d'ella. Per això, evita confirmar que el propòsit del PSOE de Sánchez per obrir la possibilitat dels indults als presos polítics independentistes, sigui una causa-conseqüència directa al suport que reben d'Esquerra al Congrés dels Diputats per seguir al govern: "Crec que Sánchez també tramitaria els indults", amb independència dels vots d'Esquerra.

L'alcaldessa considera que "s'ha d'estar per sobre de la clau electoral" perquè tampoc veu "un horitzó immediat per això i per tant ara, és el moment adequat". Per tot plegat, insta a "seure i parlar" i anar cap a "un retrobament" que cerqui "les solucions i estigui a l'alçada" de la crisi derivada de la pandèmia.

Marín, a favor de l'ampliació de l'Aeroport?

L’ampliació de l’aeroport de Barcelona està sobre la taula. Avui, 200 entitats del món civil i empresarial es reuneixen a ESADE per reclamar la proposta d'Aena i atraure inversió i turisme. En total es preveuen 1.700 milions d'euros destinats a la construcció d'una nova terminal satèl·lit lligada a l'allargament de la tercera pista en 500 metres per convertir-se en un hub intercontinental. Els municipis afectats per aquesta ampliació estan dividits. Des de l'Hospitalet, Marín aposta per tirar-ho endavant: "Estic d'acord, és clau l'ampliació de l'Aeroport, també ho dic com alcaldessa de l'Hospitalet".

 

A més, en clau socialista assegura que ara és un bon moment: "Tenim el govern d'Espanya a favor d'aquesta ampliació, necessitem un consens. Però és una bona base d'inici". I reclama que el Govern d'Aragonès es mulli: "Un tema tan important com aquest, no podem tenir un Govern sense opinar".

En paral·lel, altres alcaldes s'hi han oposat. El consistori del Prat de Llobregat va signar el març de l’any passat una declaració institucional en defensa de l’equilibri territorial al delta del Llobregat i de rebuig al projecte. També s’hi oposa l’Ajuntament de Viladecans, que el juliol passat va fer pública una declaració institucional. Des de l'Ajuntament de Barcelona segueixen dividits: el PSC de Collboni diria sí i els comuns de Colau no s'acaben de convèncer.

Fotografia de portada: Núria Marín en una imatge de recurs del 2020