El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, recordava aquest dilluns que les eleccions gallegues tenien un "component nacional" i que els mals resultats del PSOE han de provocar una "reflexió profunda" sobre la seva estratègia per evitar que "el cicle" del PP es converteixi en un "cicló". En roda de premsa a la seu del seu executiu, Page va apuntar que de la mateixa manera que una derrota del PP hauria provocat una lectura sobre l'estratègia del PP, la derrota del PSOE ha de servir per al mateix. Aquestes declaracions del president de Castella-la Manxa, un cop més, no han agradat gens als alts càrrecs del govern espanyol.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha rebatut aquest dimarts, en una entrevista a la Cadena Ser, les manifestacions d'Emiliano García-Page, que demana una "reflexió" al PSOE després de les eleccions i afirma que "s'alegra" que el guanyador de les eleccions gallegues "no sigui Puigdemont". "Em resulta incomprensible que Page digui això, perquè quan es juga en un equip s'ha de saber la samarreta que es porta, i tots els socialistes ens alegrem quan hi ha un president socialista, i no quan perdem", ha dit Montero. 

"L'amnistia que surti del Congrés ha de ser constitucional"

Montero també ha insistit aquest dimarts que la llei d'amnistia que surti del Congrés dels Diputats ha de ser "constitucional", i ha apuntat que "tant de bo" el PSOE i Junts assoleixin un acord "en les pròximes hores o dies" per poder "passar pàgina" al conflicte a Catalunya. Segons Montero, els socialistes van demanar una pròrroga de 15 dies en la tramitació al Congrés de manera "preventiva" perquè "no hi hagi cap problema amb continuar debatent i dialogant". Ara per ara, ha dit, és "impensable" que no s'assoleixi un acord que ha d'aplanar també el camí dels pressupostos generals de l'Estat, per al que el govern espanyol ja "treballa intensament".

Montero ha negat que la política d'aliances del PSOE al Congrés amb partits com ERC i Bildu estigui passant factura als socialistes. "Cal llegir la realitat que expressa la sobirania popular, perquè els blocs es mantenen intactes, i en el cas de Galícia el BNG està a favor de la llei d'amnistia", ha dit. A més, considera que el vot del BNG tornarà al PSOE a les eleccions generals, perquè els ciutadans han percebut que els nacionalistes gallecs s'han erigit en "motor del canvi" i, per tant, aquest "vot prestat" tornarà als socialistes a les següents eleccions. "Aquesta és la crida que hem de fer a un electorat que continua essent-hi".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!