Junts veu amb bons ulls la pròrroga que el PSOE ha demanat a la Mesa del Congrés dels Diputats per seguir negociant l'emissió del nou dictamen de la llei d'amnistia fins al 8 de març. En una compareixença posterior a l'executiva del partit, el portaveu Josep Rius ha exposat que l'equip negociador de la formació estava al cas d'aquesta sol·licitud dels socialistes i ha avalat aquesta via per aconseguir una "bona llei d'amnistia": "És la millor manera de poder garantir que arribem a un acord per enrobustir-la". Al seu torn, els juntaires s'han regirat contra les pressions d'Esquerra Republicana —dirigides a ells i als de Pedro Sánchez— perquè l'amnistia s'aprovi ja: "No és el moment de tenir pressa. Les presses no són bones conselleres. Cal fer una bona llei d'amnistia i continuar negociant amb tota la discreció per assolir-ho".

Alhora, el també vicepresident de Junts per Catalunya ha confirmat que segueixen negociant amb el PSOE per mirar de desencallar les qüestions que, ara com ara, bloquegen una entesa entre ambdues formacions. Aquestes discrepàncies se centren en la inclusió dels delictes de terrorisme i alta traïció. Preguntat per si el mal resultat obtingut pel PSdeG a les eleccions al Parlament de Galícia pot endurir la posició negociadora dels socialistes, Josep Rius ha afirmat que, per part del seu partit, l'escenari no canvia: "Continuem negociant. Vam subscriure un pacte d'investidura i vam dir que la legislatura avançaria en funció del compliment dels acords. Cal recordar que s'ha demanat una pròrroga per continuar negociant i així ho farem, amb discreció i rigorositat". Sobre la possibilitat que s'esgoti el termini per intentar arribar a un pacte, el qui també és regidor a l'ajuntament de Barcelona ha remarcat que "es guanya temps" per poder seguir negociant, però espera que no calgui esgotar-lo.

Junts no atribueix el retrocés del PSdeG al suport a l'amnistia

A Galícia, el PSdeG tancava la nit de diumenge amb el pitjor resultat històric a les eleccions autonòmiques. La candidatura liderada per José Ramón Gómez Besteiro es quedava per sota del 15% dels vots i amb un grup parlamentari que cau dels 14 als 9 escons. Qüestionat per si creuen que aquest resultat es pot atribuir a un desgast dels socialistes per posicionar-se a favor de l'amnistia, Rius considera que "fer extrapolacions és sempre delicat" i ha destacat que, en canvi, el BNG s'ha disparat sent un partit que també ha votat l'amnistia: "És una formació sobiranista i també ha defensat la llei d'amnistia. No sembla que hi hagi una relació de causa-efecte entre una qüestió i l'altra".

El partit també ha volgut felicitar Ana Pontón pel seu resultat i sosté que el sobiranisme gallec "ha fet un pas de gegant per esdevenir l'alternativa al PP i al PSdeG, una formació sucursalista". Per a Junts, els populars van obtenir el diumenge una "victòria per la mínima", que "confirma el seu desgast" i llegeixen els resultats dels comicis en clau que "a Galícia hi ha cada vegada més gent que treballa per una terra més justa i sobirana".

Josep Rius demana a ERC i PSC que "deixin d'escenificar una obra de teatre" amb els pressupostos

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, Josep Rius ha recordat que el dijous passat es van reunir amb el Govern, on li van presentar la seva proposta pels comptes de 2024. La reunió només va durar 17 minuts i es tractava de la segona trobada que mantenien per aquesta carpeta. El portaveu de Junts ha informat que, possiblement, hi haurà una nova reunió amb l'executiu aquesta mateixa setmana, però consideren que la primera resposta obtinguda a la proposta que ells van presentar és "decebedora": "Han rebutjat d'entrada la proposta de bonificar l'impost de successions quan els catalans patim una gran pressió fiscal".

El parlamentari ha fet al·lusió a unes declaracions de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, en què expressa que li agradaria tancar l'acord de pressupostos aquesta setmana: "Això és que potser el Govern confia a tancar-los ja amb el PSC i, si és així, farien bé de deixar d'escenificar aquesta obra de teatre perquè ja sabem com acaba". Paral·lelament, Rius ha aprofitat per carregar contra el cap de l'oposició, Salvador Illa: "Ens preguntem si donarà suport a uns pressupostos sense que l'executiu hagi complert el pacte de l'any passat. És un incompliment que han denunciat ells mateixos i entenem que donar suport a uns comptes sense el compliment dels anteriors seria una humiliació per a algú que vol presidir la Generalitat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!