De les prop de 8.000 persones que han arribat del Marroc a Ceuta, ja han estat expulsades més de 6.500. Així ho ha confirmat aquest divendres el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha explicat que s'han "retornat la majoria dels adults que van travessar la frontera d'una forma indeguda". S'ha negat a fer servir el terme "devolucions en calent", que tant havia criticat el PSOE en el seu moment, i ha preferit parlar de "rebuig en frontera". Com altres membres del govern, també ha desmentit que sigui una "crisi migratòria", sinó un "atac a les nostres fronteres".

Així, en una entrevista aquest matí a la cadena COPE, Marlaska ha defensat que en ser un "atac a les fronteres" la resposta ha de ser "diferent i no en els mateixos termes". També ha contraposat que als menors d'edat, que són un "col·lectiu vulnerable", sí que se'ls ha aplicat la normativa. I que estan treballant per a retornar aquests menors als familiars que ho han requerit, de forma conjunta amb les autoritats marroquines. La majoria, ha insistit, tenen "sol·licitud de repatriació". Malgrat aquestes afirmacions, les ONG des del terreny denuncien que també s'ha procedit a devolucions en calent de nens i adolescents.

Per altra banda, Fernando Grande-Marlaska ha confirmat que durant la nit de dijous una trentena de persones han travessat la frontera que separa la ciutat autònoma de Melilla i el Marroc. Ha assegurat que són "supòsits de fets diferents" respecte de Ceuta i que no procediran a la devolució en calent perquè ja han trepitjat territori espanyol.

"Defensem la integritat de les fronteres, però amb la mateixa contundència els nostres valors democràtics", ha defensat el ministre de l'Interior. En aquest sentit, preguntat sobre si es podrien repetir escenes com les d'aquests dies, ha rebatut que no concep "cap possibilitat d'intent de vulneració de la nostra frontera". Marlaska ha desitjat que el conflicte amb el Marroc sigui "el més breu possible". Ha volgut remarcar, malgrat tot, les relacions "fraternals i estretes" entre tots dos països.

El focus es trasllada a Melilla

Melilla ha viscut la quarta nit i matinada consecutiva de pressió migratòria en el seu perímetre fronterer, la primera amb l'Exèrcit desplegat en el reforç de la vigilància i control. Centenars de marroquins han intentat saltar la nit de dijous i matinada d'aquest divendres la doble tanca que separa Melilla del Marroc, una cosa que fins ara només protagonitzaven migrants procedents de l'Àfrica subsahariana.