L'ex-ministre d'Exteriors José Manuel García Margallo ha considerat aquest dimarts que els tribunals alemanys "han aplicat malament l'euroordre" contra el president Carles Puigdemont i confia que acabin revisant la seva decisió.

En una entrevista de TV3 ha defensat que l'acte del Tribunal Suprem és impecable i que el Govern espanyol no ha tingut més remei que acudir als tribunals. Descarta un conflicte diplomàtic, però veu "molt desafortunades" les declaracions de la ministra alemanya a favor de la decisió del tribunal del seu país.

"Ningú pot violar la llei sense patir les conseqüències de la llei", ha dit, i ha apuntat que ha d'establir-se una negociació constitucional per abordar la situació amb esforços de seducció mutus.

Govern a Catalunya

Margallo no veu possible reformar la Llei de la Presidència per investir Puigdemont a distància i ha avisat que l'Estat "no pot cedir al xantatge independentista". Augura que els partits independentistes "seguiran tirant de la corda fins que soni el xiulet de les eleccions autonòmiques", però creu que finalment es formarà un Govern i s'evitaran els comicis.

"L'independentisme català ha de sortir d'aquest laberint i acabarà, el més aviat possible, proposant un candidat que estigui lliure d'hipoteques judicials", ha considerat.

També ha explicat que al Govern espanyol no li interessa que hi hagi eleccions perquè vol estabilitat i aixecar l'article 155 de la Constitució per poder aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat.

Situació del PP

Sobre si hauria de dimitir la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes pel cas del seu màster, ha demanat "operar amb judicis i no amb prejudicis, que són sentències que es dicten abans dels judicis".

I quant a la situació del PP, constata que perd terreny davant Cs però apel·la a contrarestar-ho amb debats d'idees, no exabruptes: "En el moment en què estem, la col·laboració entre els partits constitucionalistes és absolutament necessària per aconseguir un enteniment nacional, una nova transició".