El Tribunal Suprem ha rebutjat l'acarament entre el comissari de Mossos Ferran López i el coordinador de l'operatiu policial de l'1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. L'havia sol·licitat el passat 3 d'abril el lletrat de Joaquim Forn, Xavier Melero, en considerar que hi havia contradiccions entre els seus testimonis. Finalment ―i per unanimitat― el tribunal ha rebutjat aquesta prova, que recorda que té caràcter "excepcional". El president del tribunal, Manuel Marchena, ha dit que també s'han observat contradiccions en "nombrosíssims" testimonis de la defensa i l'acusació i que el tribunal ja els sotmetrà a anàlisi "en aplicació de les regles generals de valoració de prova".

La prova es va demanar a principis del passat mes d'abril per Melero per contrastar les diferents versions que López i Pérez dels Cobos havien ofert sobre el contingut de determinades reunions.

Tots dos van mantenir entre el 25 de setembre i l'1 d'octubre del 2017 una relació fluida i constant, ja que el primer havia estat designat coordinador del dispositiu policial del referèndum independentista de l'1-O i el segon era el número dos dels Mossos d'Esquadra a qui el seu cap, el major Josep Lluís Trapero, havia encarregat mantenir la interlocució.

Amb tot, en les declaracions prestades pels dos en el judici, es van apreciar segons el parer d'aquesta defensa, que exerceix l'advocat Javier Melero, versions contradictòries pel que fa a aquest dispositiu suposadament coordinat entre Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos. Quan Pérez dels Cobos va comparèixer davant el tribunal, va afirmar que l'operatiu dissenyat per la policia autonòmica per a l'1-O, consistent en 'binomis' ―parelles d'agents― enviats a unes 2.300 escoles de Catalunya per tractar d'impedir el referèndum, va resultar ser una "estafa".

Segons la seva opinió, aquest dispositiu va demostrar ser "insuficient, inadequat i ineficaç", raó per la qual va justificar les intervencions ja conegudes de policies nacionals i guàrdies civils en locals de votació. A la pregunta concreta de si coneixia prèviament el pla dels Mossos, el coronel va respondre que "no és cert".

López, en canvi, va oferir durant la seva declaració una versió ben diferent dels fets. Segons la seva opinió, la fórmula dels 'binomis' va ser avalada pel coronel Pérez dels Cobos des de la primera reunió de coordinació el 25 de setembre, ja que els Mossos només podrien centrar la seva actuació en "uns quants" centres de votació. Per això es va decidir fer un desplegament mínim a cada col·legi.

Les proves

D'altra banda, la Sala entén que no s'ha de donar per renunciats per l'acusació pública determinats documents que no van ser enunciats expressament per la fiscal Consuelo Madrigal durant el tràmit de proposició de prova documental celebrada a la sessió de dilluns.

Segons Marchena, encara que pogués entendre que hi va haver una "entesa errònia" per part del fiscal de la forma en la qual la Sala va assenyalar que havia de practicar-se la prova, el tribunal no pot convertir aquest error en renúncia de les proves, ja que hauria de ser expressa.