L'endemà que el Tribunal Suprem hagi designat el magistrat Manuel Marchena per decidir sobre l'admissió a tràmit de la querella d'Òmnium Cultural contra el rei emèrit, el vicepresident de l'entitat Marcel Mauri ha donat per fet que "tard o d'hora" acabarà decidint que "no hi ha res a investigar". 

Marchena "és el millor candidat que podien trobar perquè la investigació acabi en un calaix", ha assegurat Mauri en declaracions a Rac1. Està convençut que el tribunal farà servir alguna excusa, com que els presumptes delictes de corrupció, frau fiscal i blanqueig de capitals han prescrit, i arxivarà la querella d'Òmnium. 

"Una nova ràtzia de repressió"

Segons ell, la designació de Marchena "no és casual", com tampoc no ho és que l'Estat respongui "amb més presó" revocant el tercer grau a Jordi Cuixart i altres presos quan els partits independentistes estaven tornant a establir "certes confiances" que s'havien trencat. En aquest sentit, ha remarcat que ara que tornava a haver-hi "una represa de la confiança" i s'estava començant a "avançar", hi ha hagut "una nova ràtzia de repressió". "Res és casual", ha insistit. 

manuel marchena EP

El magistrat del Tribunal Suprem, Manuel Marchena. / Europa Press

Tot i això, Òmnium va posar la querella sense confiar en el poder judicial espanyol ni en el Suprem, un tribunal que "es mou en mans de revenja", ha dit Mauri. Amb tot, és el primer cop que es presenta una querella contra el rei emèrit. Segons ha dit, volien posar "més complicada" la impunitat del rei i facilitar una investigació contra Joan Carles I que ja ha començat a rodar. Però Marchena és "l'home de l'estat" que pot fer que no s'investigui, creu Mauri.  

Cuixart, sense el tercer grau

El vicepresident de l'entitat ha explicat que ha pogut parlar amb Cuixart i que, malgrat que aquesta setmana el tercer grau als presos polítics quedés suspès, "manté l'ànim molt alt". Ha afegit, però, que la situació de tots els presos és ara "molt complexa", ja que amb la situació de la Covid-19 passen 23 hores tancats a la cel·la i no poden rebre visites de familiars ni vis a vis. 

Mauri també ha avançat que tot i que el president d'Òmnium no busca "ni un 100.2 ni un tercer grau", sinó "trobar una solució al conflicte", seguirà acollint-se als seus drets penitenciaris sempre que no impliqui "renunciar" a les seves idees.

Jordi Cuixart acte lledoners tercer grau - maria contreras

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, el dia que va tornar a la presó de Lledoners després de la suspensió del tercer grau. / Maria Contreras Coll

Futur de l'independentisme

Valorant els resultats del CEO, Mauri ha acceptat que el moviment independentista ha de ser "autocrític" i ha admès que en els últims tres anys s'ha parlat més de "repressió" que de projecte polític "en positiu". Amb tot, també ha indicat que hi té alguna cosa a veure que el diàleg de l'Estat sigui "en forma de repressió".  

En qualsevol cas, ha conclòs, la forma de treure l'entrellat de quins suports té el projecte independentista és "posar les urnes i votar". "I quan ens les deixen posar, que és amb les eleccions al Parlament, l'única opció que pot conformar governs i majories és l'independentisme", ha conclòs Mauri.