Òmnium Cultural ha posat tota la maquinària jurídica en marxa per portar el rei emèrit als tribunals i posar fi a la corrupció de la corona. El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri (Badalona, 1977), ha explicat en aquesta entrevista a ElNacional.cat com la fugida de Joan Carles I els dona la raó per "lluitar contra un règim corrupte” i construir “la república”.

 

Aquest dimarts heu demanat al Suprem que iniciï una cerca internacional contra el rei emèrit. Creieu que Joan Carles I acabarà compareixent davant la justícia espanyola?

És evident que a Espanya hi ha una manca de justícia i de rigor que és una vergonya. No admetre la nostra querella contra el rei i cobrir-lo per la porta del darrere seria una nova vergonya per a l’Estat espanyol. Ara bé, no confiem gens en el Suprem ni en el jutge Marchena, que és l'encarregat d'admetre a tràmit la nostra querella, i creiem que el rei seguirà tan tranquil allà on sigui. Tot i així, seguirem amb les accions jurídiques perquè creiem que és el que ens pertoca.

 

I quines responsabilitats té el govern de Pedro Sánchez en tot plegat?

El govern espanyol sabia el que estava passant, i això ja és molt greu. Però és que, a més, els dos mandataris de l’estat, Pedro Sánchez i Felip VI, han participat directament en la seva fugida. On s’és vist que un cap de l'Estat permeti i orquestri la fugida d’un corrupte? Que els poders estiguin alineats per protegir la monarquia és un frau a la democràcia. En definitiva, una mostra més dels intents de l’Estat espanyol per mantenir un règim del 78 caduc i ple de privilegis.

 

Si més no, contrasta amb l’actuació de l'Estat i la justícia contra els polítics independentistes.

I tant, és inadmissible. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van estar dos anys en presó preventiva per risc de fuga, i ara el rei s’ha fugat directament. Per si no n'hi hagués prou, Marchena serà l’encarregat de decidir si s’admet a tràmit la nostra querella contra l’emèrit. No intenten ni dissimular: és un atac claríssim als drets i llibertats. Tot això són evidències que no fan res més que donar-nos la raó per continuar lluitant contra aquest règim corrupte i construir una república per posar fi a la repressió.

 

EuropaPress president omnium cultural jordi cuixart vicepresident marcel mauri

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va abraçar el president i pres polític, Jordi Cuixart, quan va sortir de la presó en virtut del tercer grau, ara suspès. / Europa Press

 

Des de Podemos i els comuns també defensen el model republicà. Creieu que actuaran i plantaran cara a la posició de Pedro Sánchez, ara que són socis de govern?

No entendríem que Podemos i els comuns no s’alineessin amb nosaltres en la cerca internacional contra el rei, perquè sempre s’han identificat com a republicans. Ens agradaria pensar que no miraran cap a un altra banda i estem convençuts que hauran d’actuar i defensar-se, perquè en aquest cas queda claríssim que ningú pot mirar cap a una altra banda. Sincerament, esperem que tingui repercussió en el si del govern espanyol. Nosaltres seguirem amb accions jurídiques, però calen actuacions polítiques. I no serveix fer quatre piulades.

 

També heu iniciat accions jurídiques per recuperar el tercer grau dels presos polítics. S'aconseguirà?

És evident que quan l’independentisme torna a parlar d’estratègia política, ataquen amb més repressió. La suspensió del tercer grau n’és un exemple. Nosaltres hem presentat tots els recursos, encara que no confiem gens en el Suprem o en el jutge Marchena. Ara bé, no busquem aconseguir el tercer grau o el 100.2, busquem una solució al conflicte. Per això demanem l'amnistia.