Aquesta setmana ha començat la campanya d'incendis forestals. Els cossos d'emergències, centrats els darrers mesos en les tasques d'urgència que reclamava la crisi provocada per la Covid-19, s'enfoquen ara en la lluita contra el foc. El risc és alt, tot i les bones previsions que hi ha aquesta arrencada de campanya, amb molta humitat per les pluges de les darreres setmanes. 

Marc Costa, director general dels Agents Rurals, encara la seva tercera campanya amb millores respecte al 2018, quan va arribar al cos tocat per la mort de dos agents rurals a Aspa pels trets d'un caçador. Amb el pla estratègic a mig desplegar, es comencen ja a veure les millores i les noves eines que es posen en marxa aquesta campanya precedida per uns mesos durs de confinament, on els Agents Rurals han tingut també el seu paper com a cos d'emergències. Balanç positiu, però molta feina a fer, encara que aquest mes de juny tindrà una empenta amb la convocatòria de nous agents per al cos.

Durant el confinament i la crisi de la Covid-19 els Agents Rurals també han tingut una feina concreta. Heu estat un cos d'emergències més que ha treballat durant el confinament. Quina ha estat la vostra tasca i com l'heu viscuda?
Som el cos petit, pel que fa a recursos operatius. I potser no tenim la visibilitat d'altres cossos. Ens hem centrat en dos vessants. Per un costat, la custòdia del medi ambient. Des de censos de fauna, amb la suspensió de la caça hem anat fent actuacions excepcionals de captura d'animals per qüestió de danys a l'agricultura, o si vèiem que hi havia una sobrepoblació d'espècies com el senglar, que és una actuació que pertany a cada societat de caçadors de cada àrea de caça, però que no podien dur a terme i ho hem assumit nosaltres. Per altra banda, a través del Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (el GEPIF és una unitat especial de prevenció d'incendis forestals, una unitat que té el departament que disposa de vehicles com els de Bombers), hem donat suport a aquells municipis més petits que necessitaven tasques de desinfecció de carrers. Ho hem fet al Pirineu, ho hem fet a Òdena durant el confinament, l'alcalde d'Igualada ens va demanar un cop de mà, nosaltres l'hi vam poder donar. Hem ajudat a donar una mica més de seguretat a la població.

Agents Rurals camió mascareta Tremp Coronavirus - Sergi Alcazar

El 15 de juny va començar la campanya forestal. Com l'encara el cos d'Agents Rurals? Està marcada d'alguna manera per la Covid-19?
La Covid-19 en el tema forestal no afecta tant, possiblement afecten les condicions meteorològiques que hem viscut fins ara. Fins ara ha plogut molt, la humitat de la vegetació i de boscos en general és alta, i el nombre d'incendis fins avui són pocs, per tant, se'ns presenten les millors dades dels últims 15 anys tant d'humitat com d'incendis. Això no vol dir que no hàgim d'estar amatents que vingui una onada de calor típica d'aquest clima mediterrani on estem nosaltres, amb altes temperatures, baixa humitat i vent, que és el triangle perfecte per al sorgiment d'incendis importants. Ja ens agradaria cada any que fos igual, amb aquestes dades pluviomètriques, el baix nombre d'incendis, en portem una setantena. Partim bé, amb el punt de cautela, esperant a veure com es presenta el juliol o si ve una onada de calor. 

Entre les novetats d'aquest any en la campanya forestal hi ha una prova pilot que es fa a Avinyó per a la prevenció dels incendis provocats per les burilles de cigarreta que es llencen des dels vehicles. En què consisteix?
Una de les nostres feines és la vigilància i la prevenció d'incendis forestals. I com que una de les nostres funcions és la investigació de les causes, un cop les tenim identificades, poder incidir sobre elles. Una de les causes importants són les burilles de cigarreta. El que hem fet com a prova pilot juntament amb el Departament de Territori va ser dissenyar i homologar un senyal per tal de recordar als ciutadans la prohibició de llençar burilles des dels vehicles. Vam triar Avinyó perquè vam tenir un incendi el 2017 ocasionat per una burilla. És un senyal nou, que no s'havia fet mai abans, pioner. Cap dels senyals de trànsit és específic contra el llançament de burilles. És una acció prohibida pel codi de circulació de trànsit que a més pot ocasionar incendis. Per això, juntament amb Territori, vam instal·lar el senyal a la carretera V-431. És una prova pilot per reduir els incendis forestals per llançament de burilles i té un efecte dissuasori. Precisament, vam triar aquest lloc perquè l'incendi va cremar 80 hectàrees. Volem reduir aquesta actitud negligent perquè hem tingut diversos incendis importants per aquesta causa com el del 2012 a l'Empordà. 

Nova senyal prohibit llençar burilles Avinyó

L'altra novetat és el dron d'ala fixa. Quina millora suposa?
Els drons, a part de l'autonomia de vol, són totes les càmeres que puguis instal·lar. L'autonomia que et dona un dron d'ala fixa és molt més gran. Per tant, això ens permetrà més autonomia per perimetrar, però també pots, a través de càmeres, analitzar l'estat, la sequedat, de la vegetació. És un dels factors que poden ajudar que un incendi agafi més o menys força. 

També estreneu en aquesta campanya el kit de primera intervenció...
Una de les nostres funcions és actuar sobre causes que puguin reduir el risc d'incendi forestal, com pot ser el treball de la sega. En els nous vehicles tenim un kit de primera intervenció. Dins la feina de vigilància sobre el terreny dels incendis forestals, aquests kits permeten tenir més capacitat per a una primera intervenció. Són uns dipòsits de 100 litres d'aigua que permetran que si veiem un conat d'incendi, puguem fer una primera intervenció fins que arribin els equips d'extinció. I aquest kit també servirà molt per a la campanya de la sega que comença ara. Si funciona, n'instal·larem més l'any que ve. Si tenim més capacitat d'intervenció, podem rebaixar la superfície cremada.

Investigueu les causes dels incendis. L'any passat el 29,17%​ van ser intencionats. Però, a més, hi ha un 33,95% de negligències i accidents. Estem davant un estiu atípic. Sabeu si a la muntanya hi haurà més o menys gent?
Hi haurà més gent. Per sort les condicions són bones. Però estem en unes condicions atípiques que altres anys. Hi haurà més turisme local, la gent sortirà més, hi ha pobles on les piscines no obren, per tant, les activitats típiques d'estiu quan fa molta calor no es podran fer, com s'han fet sempre. Segurament, s'ho pensaran abans d'anar a l'estranger i, per tant, hi haurà molt més turisme de proximitat. 

I això incrementa el risc...
Això incrementa el risc. Hem de pensar que la majoria d'incendis són provocats per l'acció humana. Com més gent hi hagi a l'entorn natural, més risc hi ha. Per això, les bones condicions meteorològiques que hem tingut fins ara compensen l'afluència més gran que esperem aquesta campanya. 

agents rurals estudi incendi - Carles Palacio

El Departament d'Agricultura està desplegant el pla estratègic dels Agents Rurals. S'han pogut incorporar nous efectius al cos?
Encara no hem pogut desplegar el pla pel que fa als recursos humans. Sí que hem pogut adquirir nous vehicles. Hi ha 59 nous vehicles pick-up que ajuden a renovar tota la flota de vehicles, però quant a nombre d'agents, tot just ahir va sortir publicada la convocatòria que ens permetrà començar arribar a la xifra prevista pel pla estratègic amb l'increment de 300 agents.

La consellera Teresa Jordà va dir durant la compareixença al Parlament de presentació de la campanya forestal que els incendis s'apaguen a l'hivern, fent referència a les tasques de prevenció i de la gestió del bosc, a la feina que cal fer abans d'arribar a l'estiu. Com treballeu en aquest sentit?
Hi ha dues tendències. Una decreixent, que és la prevenció d'incendis forestals, en la qual crec que s'està fent una bona tasca, de fet, les dades ho demostren, perquè hi ha una reducció tant en nombre d'incendis com en superfície cremada. Però és una tendència i a vegades canvien. Els incendis s'apaguen a l'hivern. És a dir, s'ha de fer una tasca de tot l'any com la gestió forestal, dissenyant, planificant i executant infraestructures forestals adequades per a la prevenció d'incendis. És a dir, reduint l'incendi forestal i la capacitat de propagació d'aquest incendi. Això es fa a través d'una política de gestió forestal. També comproven que hi hagi les franges de protecció o que les línies elèctriques tinguin totes les seves franges de seguretat, i fent la neteja dels camins perquè siguin aptes per a la circulació de vehicles. Hi ha una altra dada important que és la temporalitat. Ens estem adonant que abans majoritàriament els incendis es concentraven en la franja del 15 de juny i el 15 de setembre. I ara veiem que aquesta franja se'ns està allargant. L'any passat el 10 de juny ja vam tenir el gran incendi, al Perelló, amb 200 hectàrees cremades, i això ja ens comença a indicar que l'estiu arriba abans. Per tant, això què suposa? Que hem d'estar preparats per a aquesta campanya forestal, ja no només com s'havia marcat el 15 de juny tradicionalment, sinó força abans, perquè l'estiu cada vegada es fa més llarg i hem d'estar preparats per a això. 

Marc Costa agents rurals - Carles Palacio

Treballeu conjuntament amb els Bombers en aquesta tasca de prevenció?
Una de les funcions que té el departament és l'anàlisi del risc d'incendi forestal i detectem quines zones presenten més sequera, quines són les zones que presenten un risc d'incendi més alt. Aquesta anàlisi la fa el Departament d'Agricultura, que té diferents eines d'anàlisi, com ara el mapa de risc d'incendis forestals que es fa cada dia, el mapa probabilístic que afecta la campanya dels cereals i el control periòdic de l'estat de la vegetació. Aquesta informació es comparteix amb Bombers i ells acorden amb el departament les cremes prescrites; nosaltres fem les cremes controlades que són d'una extensió més gran i que fem al Pirineu, que són per a la recuperació de pastures. Nosaltres actuem sobre les causes i els Bombers revisen punts d'aigua i altres elements que els serveixin per a la seva operativitat, que se centra més en l'extinció. Nosaltres, els Agents Rurals, ens centrem en la prevenció i vigilància. Així és com es complementen els dos cossos.