L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha confirmat aquest dimecres que es presentarà per cinquena vegada com a cap de llista a les eleccions municipals 2023. El batlle buscarà revalidar el bastó de comandament per quarta vegada consecutiva i ho farà sota la marca de Junts per Igualada. Preguntat per si Junts per Catalunya formarà part d'aquesta candidatura, Castells ha assenyalat que ara com ara "només" milita a Junts per Igualada, però que manté una "molt bona relació" amb el partit encapçalat per Laura Borràs i Jordi Turull. De fet, ha afirmat que és "optimista" sobre el fet que "els espais polítics vinculats a Junts per Catalunya se sumin" al seu projecte.

 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

Aquest anunci arriba la mateixa setmana en què s'ha conegut que l'alcalde igualadí serà l'encarregat d'obrir i donar la benvinguda al Consell Nacional que celebrarà Junts per Catalunya el dissabte a Igualada, un gest que s'interpreta com un clar apropament als juntaires en un moment clau de la configuració de llistes per a les eleccions municipals del proper 28 de maig. En alguns municipis, la formació juntaire negocia la incorporació d'alcaldes que havien format part del PDeCAT, com és el cas de Castells. Durant l'anunci d'aquest dimecres, l'alcalde d'Igualada ha traslladat que se sent "proper" al partit Impulsem el Penedès, que precisament té un preacord amb Junts per concórrer en coalició en una quarantena de municipis de l'Alt i Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia. Els òrgans de decisió de les respectives formacions ara hauran de validar aquest pacte. Encara sobre Junts, Marc Castells s'ha mostrat obert a "incorporar i compartir representació" en òrgans com el Consell Comarcal de l'Anoia. L'alcalde d'Igualada també ha elogiat l'elecció de Xavier Trias com a candidat a l'alcaldia de Barcelona. Trias ja va manifestar la seva intenció d'arribar a una entesa amb el PDeCAT, partit en el qual militava el batlle igualadí, per incorporar-los a la llista.

Marc Castells va ser un dels alcaldes que va posicionar-se amb David Bonvehí i va apostar per seguir al PDeCAT quan Junts es va constituir com a partit. El primer regidor d'Igualada, de fet, es va presentar com a número tres de la llista del Partit Demòcrata Europeu Català per Barcelona a les últimes eleccions al Parlament de Catalunya del passat 14 de febrer de 2021. Aquell mateix any, Castells registrava les sigles de Junts per Igualada per evitar una candidatura alternativa amb aquest nom, però obrint la porta a arribar a un acord amb Junts per Catalunya. En els últims mesos, aquesta aproximació es palesava més amb l'estripada del carnet del PDeCAT o amb la invitació a Laura Borràs a l'acte institucional de la darrera Diada Nacional de Catalunya a Igualada.

Els contrincants de Marc Castells a les eleccions de 2023

Amb l'anunci de Marc Castells de tornar a disputar l'alcaldia d'Igualada per cinquena vegada, es completa la llista d'alcaldables que concorreran als comicis del 28 de maig de 2023 a l'ajuntament d'Igualada. Esquerra Republicana renova el cartell i la nova cap de llista serà l'exconsellera de Salut, Alba Vergés. L'actual vicepresidenta primera del Parlament en funcions de presidenta aspira a ser "la primera alcaldessa" de la ciutat igualadina i buscarà ser l'alternativa a Castells, alcalde des del 2011. Pel que fa al PSC, que es presenta amb el nom d'Igualada Som-hi, Jordi Cuadras repetirà com a número u; mentre que Poble Actiu presentarà un nou alcaldable, Pau Ortínez. Finalment, Ciutadans manté l'aposta per Carmen Manchón, que va aconseguir entrar al plenari als comicis de 2019. De fet, l'actual consistori l'integren 9 regidors de Junts, 5 d'ERC, 4 d'Igualada Som-hi, 2 de Poble Actiu i l'edil de Cs.