Pas cap a Junts. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, serà l'encarregat d'obrir el Consell Nacional que celebra aquest dissabte la formació juntaire a la capital de l'Anoia, segons han explicat fonts del partit. Es tracta d'un dels batlles que havia de decidir si concorria de nou als comicis municipals sota les sigles del PDeCAT (del qual n'era militant, però ja n'ha tramitat la baixa), o bé fer-ho sota el paraigua de Junts. Amb aquest anunci, Castells s'aproxima al partit encapçalat per Laura Borràs i Jordi Turull. Tot i que l'acord perquè Marc Castells es presenti amb la candidatura de Junts a la ciutat igualadina no estaria tancat, les fonts sostenen que les negociacions van "molt bé".

Castells va ser un dels alcaldes que es va alinear amb David Bonvehí i va decidir continuar al Partit Demòcrata Europeu Català, en la línia del que van decidir altres batlles d'aquesta formació, com ara Marc Solsona (Mollerussa) o Xavier Fonollosa (Martorell), quan va néixer Junts com a partit. De fet, el primer regidor d'Igualada es va presentar com a número tres de la llista del PDeCAT a les eleccions al Parlament del passat 14 de febrer de 2021. En els darrers mesos, però, Marc Castells ha anat mostrant gestos d'apropament cap a Junts per Catalunya. La darrera Diada, l'alcalde va convidar la presidenta del partit, Laura Borràs, a l'acte institucional que es va celebrar a Igualada. Aquest moviment es va produir quan Borràs ja havia estat suspesa com a presidenta del Parlament de Catalunya. Aquest mateix diumenge, tant Castells —que és l'alcalde del municipi des del 2011— com Borràs van coincidir novament a la capital de l'Anoia, en aquest cas, en l'acte de presentació dels equips de vòlei d'Igualada. 

Convenció municipalista a Girona

D'aquesta manera, el batlle igualadí serà qui inaugurarà el Consell Nacional d'aquest dissabte, en el qual es debatrà el "pla d'orientació estratègica del partit per al 2023". Es tracta d'una resolució que es va impulsar en la darrera reunió d'aquest òrgan, feta al Prat de Llobregat el mes de novembre. En aquest mes de gener, l'agenda política de la formació també contempla la celebració d'una convenció municipalista, que tindrà lloc el dia 28 a Girona, amb l'objectiu de seguir preparant el terreny per a les eleccions municipals que, tenint en compte aquesta data, se celebraran justament en quatre mesos.

Més enllà d'Igualada, pot haver-hi altres municipis on Junts pot acordar amb altres partits la conformació de candidatures. A Barcelona, per exemple, Xavier Trias ha defensat l'opció d'arribar a una entesa amb el partit liderat per David Bonvehí. Aquest dilluns, en roda de premsa, el portaveu del partit, Josep Rius, s'ha limitat a indicar que l'alcaldable per la capital de Catalunya té "mans lliures per fer la candidatura que consideri millor per guanyar Barcelona", però que ara com ara "no hi ha cap novetat" en aquest aspecte. En tot cas, la formació juntaire subratlla que aspira a "presentar més de 800 candidatures" a les municipals del proper 28 de maig.