Nous moviments en la partida d'escacs per l'alcaldia de Barcelona. Després d'una primera setmana de contactes en la que s'han pogut veure posicions enrocades, l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, ha fet un nou pas i ha convocat al seu homòleg del PSC, Jaume Collboni, a una trobada, segons ha avançat NacióDigital i ha pogut confirmar El Nacional. El candidat socialista, però, ja li ha tancat la porta.

Fonts republicanes expliquen que la petició de reunió s'emmarca "en les trobades posteriors a les eleccions" i ho deslliuren d'una eventual negociació. En aquest sentit, defensen que la voluntat de la trobada per part de Maragall "no és altra que la de contrastar el punt en el qual es troba cada formació després de les eleccions" i asseguren que es tracta d'una "trobada de responsabilitat institucional". 

Tot i això, la proposta de l'alcaldable republicà arriba després d'una setmana en la qual ERC i el PSC s'han vetat mútuament, malgrat que l'encara alcaldessa i líder dels comuns, Ada Colau, ha insistit per activa i per passiva en explorar un govern d'esquerres amb ambdues formacions.

Collboni s'hi nega

Poc després de rebre la proposta de reunió, l'equip de campanya de Collboni li ha contestat per carta que només iniciaran negociacions amb els Comuns i s'han obert, en tot cas, al diàleg un cop passat "el ple d'investidura". En el text, Collboni recorda que el seu compromís és "garantir una alcaldia progressista" i no "subordinar la ciutat al procés independentista" i, per tant, defensa que només negociaran amb els Comuns.

En la carta el socialista també dona per fet que hi haurà un pacte entre ells i Colau, malgrat que Maragall va guanyar les eleccions, i emplaça al republicà a arribar a acords amb ells després de les eleccions.

Concretament, el text diu: "passat el ple d'investidura, el nou plenari municipal requerirà diàleg sense exclusions amb totes les forces polítiques per abordar grans acords de ciutat en matèria de transport públic, seguretat, habitatge o, entre d'altres, el deute social del govern de la Generalitat amb la ciutat de Barcelona".

A més, la número dos de Collboni, Laia Bonet, ja ha defensat públicament que "amb el PSC només hi ha un govern possible: comuns i PSC" i ha instat a Colau a "decidir si vol ser crossa d'ERC o protagonitzar un bon govern, progressista i pro Barcelona". 

Els comuns desconfien d'ERC

Hores abans de l'intercanvi de cartes, els comuns havien insistit en què un tripartit d'esquerres era possible i s'havien situat al "centre" entre els dos partits, sense deixar clar si apostaven per una alcaldia d'Ada Colau o d'Ernest Maragall.

En declaracions a la premsa, la regidora Janet Sanz ha mostrat desconfiança amb els republicans, ja que assegura que no es "creuen" que hagin renunciat a pactar amb JxCat, i ha evitat parlar de cap escenari que no fos un govern tripartit.

Malgrat que ja fa una setmana de les eleccions municipals, els comuns eviten anticipar quins seran els propers passos de no prosperar la seva proposta impossible. Colau, que de presentar-se a una investidura comptaria amb els vots del PSC i de Manuel Valls, suficients per proclamar-se alcaldessa, segueix sense aclarir la seva posició. 

L'escenari postelectoral a Barcelona continua, doncs, totalment obert a 12 dies pel ple d'investidura.