El regidor d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall ha sol·licitat per carta a l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, que condemni "de manera pública i rotunda l'espionatge a líders polítics" del qual presumptament va ser víctima el republicà, així com Roger Torrent i Anna Gabriel, entre d'altres.

En una carta, Maragall li demana pronunciar-se "sobre aquest episodi fosc de la democràcia espanyola", després que una investigació d'El País i The Guardian revelés que tant ell com diversos polítics havien estat presumptament espiats mitjançant el programa informàtic Pegasus a través dels seus mòbils.

"Aquest programa, que només pot ser adquirit pels governs dels Estats, permet a l'usuari accedir a tota la informació del dispositiu i supervisar totes les conservacions que es realitzin a prop del dispositiu", exposa. Al seu entendre, aquesta és una pràctica intolerable en un Estat de Dret, que "es suma a una estratègia persecutòria" que considera que ja va patir quan formava part del Govern, com a conseller d'Acció Exterior de la Generalitat. "És possible que en aquest moment no només es volguessin tancar delegacions del Govern, sinó que també se'ns espiés sistemàticament com ja denunciem al seu dia?", es pregunta a la carta.

Política sense "interferències"

També lamenta que, arran d'aquest presumpte cas d'espionatge, la seva intimitat i la del seu entorn s'ha vist perjudicada: "S'ha vulnerat el dret a la privacitat de la correspondència i el dret a dur a terme un projecte polític sense interferències il·lícites". A més, manté que existeix informació "prou acreditada que relaciona l'Estat espanyol amb l'ús d'aquestes eines des de, almenys, 2015". En concret, Maragall afirma que va ser espiat entre març i abril de 2019, quan Borrell era ministre d'Exteriors del Govern: "Tot apunta, però, en la direcció que aquestes activitats il·legals es van iniciar molt abans i bé probablement" quan ell era conseller.

Investigar fins al final

El regidor ha demanat portar fins al final la investigació sobre aquests presumptes espionatges i acceptar qualsevol ajuda en aquest sentit. "La qualitat de la democràcia espanyola continua caient. El Govern de l'Estat, avui, només té una opció si vol seguir al costat de la democràcia: obrir aquesta investigació, depurar responsabilitats i dotar-se de les mesures necessàries per evitar que això torni a succeir", defensa en la missiva.

Per això, espera que "l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior actuï en defensa de les persones i les institucions afectades", una petició que Maragall també ha dirigit al president del Parlament Europeu, David Sassoli, i als líders de l'Aliança Verd Europea, Philippe Lamberts i Ska Keller, segons un comunicat d'ERC.