El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Ernest Maragall, ha afirmat aquest dijous que la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, es va comprometre a donar instruccions a la Fiscalia sobre el procés sobiranista: "El Govern de l'Estat ens ho va dir directament en la comissió bilateral".

En una entrevista d'Onda Cero, ha dit que el Govern de l'Estat ho va dir en la comissió bilateral amb la Generalitat i que la ministra Batet va ser qui es va expressar com la representant del Govern espanyol: "Això no és forçar les coses, és el més natural", ha afirmat.

"Al Govern espanyol li correspon donar instruccions a la Fiscalia, en general, no a un fiscal en concret, en el que es diu la política criminal del país. Això no hauria d'incórrer en una determinada definició i criteri sobre la situació que estem vivint? Doncs sens dubte sí, la seva responsabilitat és expressar la seva opinió".

Ha assegurat que en tindria prou amb què el Govern espanyol expressés la seva posició de fons sobre aquesta qüestió, que digués "que aquí no hi ha rebel·lió".

Maragall ha valorat que si des del Govern d'Espanya volen trobar una solució política a Catalunya "han de fer una política criminal diferent i entendre que el conflicte polític a Catalunya ha tingut una expressió de violència institucional que ha de canviar".

Batet ho desmenteix

Per la seva banda, la titular de Política Territorial del govern espanyol ha desmentit les paraules del conseller d'Acció Exterior. En declaracions després d'un esmorzar informatiu a Madrid, Batet ha respost a aquestes declaracions i ha reclamat al dirigent català una rectificació.

La ministra ha subratllat que són declaracions "absolutament falses" i ha recalcat que, tant en públic com en privat, tots els membres del Govern espanyol diuen sempre "el mateix": "Màxim respecte a l'autonomia de la Fiscalia General de l'Estat, entre d'altres coses perquè és una autonomia garantida constitucionalment, i màxim respecte a la independència del Poder Judicial".