La cap de llista de Barcelona en Comú i ja des d’ara alcaldessa en funcions, Ada Colau, no ha donat la batalla per perduda, malgrat que ha quedat en tercera posició a les eleccions municipals d’aquest diumenge. En una compareixença que s’ha fet esperar necessàriament fins al final del recompte davant la possibilitat real d’aconseguir la segona posició, que finalment se li ha escapat per 141 vots, Colau ha admès la victòria de Xavier Trias, a qui ha trucat per felicitar-lo, així com la segona posició de Jaume Collboni, que també ha rebut una trucada de felicitació. Ara bé, fidel al seu missatge principal de campanya, ha defensat la necessitat d’articular una majoria progressista.

“Xavier Trias ha quedat primer, però només amb onze regidors i les forces progressistes en sumem vint-i-quatre”, ha assenyalat Colau, per afegir tot seguit que “és una obligació de les forces progressistes” articular aquesta majoria, i per això ha assenyalat que “interpel·larà ERC i el PSC per seure a parlar per veure si aquesta majoria de 24 regidors pot tenir alguna expressió de govern”. De fet, Colau no ha anat gaire lluny de les paraules de Collboni, que minuts abans ha afirmat que “Barcelona ha votat progressista” i ha esbossat les línies mestres del pla per desbancar Trias de l’alcaldia, un pacte a tres que asseguri la majoria absoluta. En tot cas, els principals esculls d’aquesta opció serien el nom del proper alcalde o alcaldessa i el posicionament d’ERC.

🔴 Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Resultats i última hora del triomf de Xavier Trias
 

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Última hora de la jornada electoral
 

En tot cas, Colau ha reivindicat, davant una eufòria excessiva pel resultat electoral, que porta “l’orgull d’haver estat durant vuit anys la primera dona alcaldessa de Barcelona” i ha insistit que la seva formació va arribar, “quan ningú ens esperava a les institucions”. “Vam irrompre, veníem a canviar l'agenda i les prioritats —ha afegit— i ara aquell somni ja no és un somni, és un somni que s’està portant a la pràctica als barris de Barcelona gràcies a aquesta força extraordinària, perquè heu demostrat que es podien obrir molts camins”.

Així mateix, Colau, que ha titllat de “trepidant” el recompte electoral, ha assenyalat també que Barcelona en Comú ha quedat “en tercera posició, amb nou regidors, només un menys dels que tenim ara, en un context de soroll i de campanyes de difamació finançades per determinades elits, que ens segueixen tractant com a intruses”, i ha defensat novament que els comuns han “canviat la ciutat, que ara és més verda, més justa, més feminista i més orgullosament diversa”, per assenyalar que la intenció dels comuns és “seguir defensant aquestes polítiques”.

 

“La primavera ha arribat per quedar-se i seguir obrint camins”, ha dit amb cert lirisme Ada Colau, que de moment ja ha anunciat la seva intenció d’obrir camins amb Jaume Collboni i Ernest Maragall per conservar un govern progressista. Ara queda la incògnita de si cedirà el lideratge d’aquest govern a Jaume Collboni i si aquest ho acceptarà. En tot cas, i com a declaració d’intencions, la compareixença ha finalitzat amb les persones congregades a la sala de festes La Paloma cantant a l’uníson el cèlebre Canto a la libertad de Labordeta.