Fa quatre anys Esquerra Republicana va guanyar les eleccions municipals però una majoria alternativa d’Ada Colau va fer impossible que Ernest Maragall es fes amb la vara d’alcalde. Una investidura que encara cou als republicans, que en el primer dia de campanya ja han elevat el to contra l’actual alcaldessa. Ho ha fet el portaveu a Madrid i alcaldable a Santa Coloma de Gramenet, que l’ha acusada de “robar la victòria” a Maragall i d’haver-se convertit en el “mal menor del règim del 78”. Un Rufián que ha tret la bandera de les classes populars, també mirant cap als seus propis comicis, i ha fet una crida a “tombar règims” com el de Núria Parlon.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota


En un dels feus de l'alcaldessa, Nou Barris, a tocar de la parada de metro Maragall, el cap de files republicà al Congrés ha acompanyat Ernest Maragall. I ha disparat el principal dard contra Ada Colau: “Ens van robar una victòria, una esperança, una ciutat”, ha denunciat Rufián, que ha reblat: "És una vergonya que Ada Colau, que va ser l’esperança de moltíssima gent en aquesta ciutat, acabés sent el mal menor del règim del 78 pactant amb un deportador de persones com Manuel Valls”.

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista


Ernest Maragall també ha carregat contra l’alcaldessa Colau, però acusant-la de fer en aquests moments propaganda institucional des de l’Ajuntament. Feia referència a la nota de premsa d’aquest divendres anunciant l’aprovació de tres projectes de reurbanització. “No tot s’hi val per mantenir l’alcaldia”, ha dit el candidat republicà als comuns, dels qui ha dit que “són només dogmatisme, màrqueting electoral i abús institucional”. També s’ha dirigit als votants del PSC per dir-los que “si són socialistes i catalanistes, deixin de considerar el PSC com a socialista i catalanista, perquè no ho és”.

De la Bonanova a Santaco

El discurs més encès l’ha pronunciat Gabriel Rufián, que ha anat més enllà de la batalla municipal de Barcelona. Ha fet una mirada més àmplia al país, carregant contra la “sociovergència que ha guanyat tant que s’han cregut que els municipis eren seus”. En aquest sentit, el candidat a Santa Coloma ha fet una crida a “tombar règims”, com és el cas de la socialista Núria Parlon a la seva ciutat. Però també ha desplaçat la mirada cap a les ocupacions de la Bonanova per adreçar un missatge a Desokupa: “Nazis, no passareu”. Arriba després de les seves polèmiques declaracions al Congrés dels Diputats, quan va dir que “els veïns de la Bonanova necessiten de tot menys ajuda”.

Un fons de 1.000 milions per rehabilitar

Aquest divendres al matí, Ernest Maragall ha centrat la campanya a presentar la seva agenda verda. I ho ha fet amb dues propostes concretes, centrades en l’àmbit energètic. Per una banda, l’alcaldable d’Esquerra Republicana s’ha compromès a impulsar un fons de 1.000 milions d’euros per rehabilitar 160.000 habitatges durant els pròxims vuit anys. Per altra banda, s’ha conjurat a treballar juntament amb la Generalitat per aprofitar els entre 350 i 450 edificis públics de la ciutat per instal·lar-hi plaques i crear comunitats energètiques. L’objectiu, arribar a almenys 20.000 llars. Han volgut marcar distàncies respecte dels seus rivals. “El futur de la ciutat no es pot governar només des de les bones intencions o tornant al passat”, ha defensat la número 2, Elisenda Alamany, que ha promès transformar la capital en “capdavantera” en transició energètica a Europa.