26 jutges de tot Catalunya investiguen les càrregues policials que hi va haver l'1 d'octubre durant el referèndum.

Són, bàsicament, denúncies de víctimes de cops de porra, arrossegament, empentes, puntades de peu i tot tipus de lesions ocasionades per l'actuació del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil. Però també n'hi ha contra els Mossos per inactivitat, tal com argumenta l'informe que va presentar el Ministeri de l'Interior i que ha defensat Juan Ignacio Zoido

Entre tots aquests casos hi ha el que investiga el Jutjat d'Instrucció número 7 de Barcelona, que ja té la denúncia de 257 persones, a més de la denúncia de la Generalitat de Catalunya contra les actuacions que la policia espanyola i la Guàrdia Civil van fer a tot el territori català aquell dia.

Va ser aquest jutjat el que va rebre la denúncia d'un particular contra la inactivitat dels Mossos d'Esquadra i l'ús de dades personals. Després, però, de rebre un informe de la Fiscalia el jutge va derivar la denúncia a l'Audiència Nacional que investiga el major dels Mossos Josep Lluís Trapero per tot l'operatiu policial del referèndum.

Hi ha 28 casos que es van obrir arran de l'1 d'octubre, tant per les càrregues policials com per les denúncies contra el referèndum. Hi ha 457 denúncies i alguns jutges ja han començat a citar acusats i testimonis.

 

 

Aquest és el mapa de les 28 investigacions a 26 jutjats catalans.

Barcelona

El gruix de la investigació és al Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona.

Investiga tant l'actuació dels Mossos d'Esquadra com les 257 denúncies de ferits en les càrregues de la policia espanyola.

De moment ja hi ha un informe amb els TIPS dels policies que permet identificar els agents. S'està ara recopilant imatges i creuant dades per identificar els que van provocar les lesions així com els seus comandaments. 

De moment hi ha un policia identificat. És el que va protagonitzar una de les agressions del dia que va fer la volta al món: l'agressió a l’escola Pau Claris de Barcelona on un agent retorça els dits d’una de les votants. L’agent ja està identificat i els advocats demanaran que declari com a investigat.

Alguns dels policies que van colpejar i agredir votants en diversos col·legis electorals del referèndum de l’1-O estan identificats, però d’altres no. Cal creuar les dades del número que porten a l’esquena amb el seu TIP. Un informe del mateix Daniel Pérez de los Cobos, que mostra la llista de tots els policies que van intervenir, ho posa fàcil, però cal que els ferits puguin identificar cada agressor amb la visualització de les imatges que hi ha fins ara.

Per aquest motiu el jutge ha ordenat als Mossos d’Esquadra que ordenin per col·legis electorals les imatges de les agressions i s’organitzin visionats amb els ferits.

Cerdanyola del Vallès

Al jutjat d'Instrucció 7 de Cerdanyola del Vallès hi ha tres denúncies de particulars contra els Mossos d'Esquadra per inactivitat en un punt de votació.

S'investiga un delicte de desobediència i la magistrada ha demanat informació als Mossos d'Esquadra.

Santa Coloma de Gramenet

Al jutjat d'Instrucció 1 de Santa Coloma  de Gramenet s'investiga una denúncia d'un particular contra els Mossos d'Esquadra per inactivitat.

Prat de Llobregat

Al jutjat d'Instrucció 4 del Prat de Llobregat hi ha dues denúncies de particulars contra els Mossos d'Esquadra per inactivitat en un punt de votació obert per votar.

S'investiga un delicte de desobediència i la magistrada ha demanat informació als Mossos d'Esquadra.

Granollers

El jutjat d'Instrucció 4 de Granollers investiga la denúncia d'un particular per ús de dades personals.

Mataró

El jutjat d'Instrucció 4 de Mataró ha obert diligències per revelació de secrets per una denúncia d'un particular per ús de dades personals.

Investiga, també, una denúncia d'un particular contra els Mossos per inactivitat i ha obert diligències per investigar les lesions arran de diversos informes mèdics que ha rebut. 

El mateix jutjat investiga 8 casos de lesions i un per atemptat contra la Guàrdia Civil. A més d'un cas per desobediència contra els Mossos i un per revelació de secret.

Rubí

El jutjat d'Instrucció 6 de Rubí porta el cas d'un dels detinguts l'1 d'octubre. Està acusat de desobediència i lesions contra la policia. El detingut està en llibertat provisional.

Manresa

El jutjat d'Instrucció 2 de Manresa té 5 procediments oberts contra la policia espanyola per una quarantena de ferits.

De moment ha citat com a testimonis 10 guàrdies civils per les càrregues policials que hi va haver l'1-O en cinc punts de votació del Bages. Es tracta dels primers agents estatals que hauran de donar explicacions per la violència de l'1-O. La citació és arran de les denúncies que van presentar, a finals del mes d'octubre, una seixantena d'advocats del Col·legi d'Advocats de Manresa per la cinquantena de ferits que hi va haver en cinc punts de votació de la comarca: Fonollosa, Castellgalí, Callús, l'institut Quercus i l'institut Joncadella, de Sant Joan de Vilatorrada.

Però també investiga un delicte de desobediència contra tres alcaldes que van permetre que es tirés endavant el referèndum.

Gavà

El jutjat d'Instrucció 3 de Gavà té diverses denúncies sobre la taula.

Investiga 4 denúncies per inactivitat dels Mossos de 4 particulars. Aquesta investigació està ara en mans de la Fiscalia a qui el jutge li ha demanat un informe.

Té també una denúncia d'un particular per l'ús de dades personals i s'ha demanat un informe als Mossos sobre aquest fet.

I ha obert diligències després de rebre el trasllat d'un dels casos que investiga el jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona, per la qual cosa s'ha demanat un informe al ministeri fiscal.

L'Hospitalet de Llobregat

El jutjat d'Instrucció 5 de l'Hospitalet de Llobregat té diversos casos sobre la taula relacionats amb l'1 d'octubre.

Les 5 denúncies que tenia per lesions contra la policia espanyola i per danys s'han arxivat perquè no s'ha pogut identificar. L'arxivament, però, en 4 d'elles és provisional i es pot reobrir el cas.

Vilanova i la Geltrú

El Jutjat d'Instrucció 2 de Vilanova i la Geltrú ha obert diligències prèvies per dos casos.

D'una banda, la denúncia de dos particulars per accés a l'aplicació de la web de votació, i d'una altra, la denúncia d'un particular per inactivitat dels Mossos.

Terrassa

El Jutjat d'Instrucció 1 de Terrassa investiga la denúncia d'un particular per revelació de secret per ús de dades personals.

Berga

El Jutjat d'Instrucció 2 de Berga investiga dues denúncies de particulars per a l'obtenció de les seves dades personals.

Martorell

El Jutjat d'Instrucció de Martorell ha obert diligències per la denúncia d'un particular per l'ús de les seves dades personals.

Sabadell

El Jutjat d'Instrucció 2 de Sabadell ha obert diligències per desobediència arran d'una denúncia contra els Mossos per inactivitat. El jutge ha arxivat aquest cas.

També investigava dues denúncies de particulars per lesions de la policia espanyola, però s'han acabat arxivant perquè no s'ha arribat a identificar l'agent.

Cornellà de Llobregat

El jutjat d'Instrucció 3 de Cornellà de Llobregat ha obert diligències prèvies per: una denúncia contra els Mossos per delicte de desobediència i omissió del deure d'impedir delicte; una causa per un delicte d'incitació a l'odi, i dues denúncies dels Mossos contra dos particulars als quals van intervenir material per al referèndum.

El Vendrell

El Jutjat d'Instrucció 3 del Vendrell ha obert diligències prèvies per una denúncia contra els Mossos d'Esquadra per inactivitat i dues denúncies contra la Generalitat per permetre la votació.

Amposta

El Jutjat d'Instrucció 4 d'Amposta és un dels que acumula més denúncies contra la policia espanyola.

S'investiguen 99 diligències prèvies per delictes de lesions de les quals se n'han arxivat provisionalment 95.

Per les 4 que queden, el jutge ja ha citat a declarar cinc policies com a presumptes autors de les càrregues a Sant Carles de la Ràpita. Són els primers agents espanyols acusats per les lesions. Els cinc agents han pogut ser identificats amb els visionats de les gravacions i les fotos d'aquell dia i a través de la numeració que porten a l'esquena.

Tarragona

El Jutjat d'Instrucció 2 de Tarragona ha obert diligències per 8 casos de lesions contra policies espanyols.

Reus

El Jutjat d'Instrucció 1 de Reus investiga un delicte de desobediència per inactivitat dels Mossos i un cas per ús de dades personals.

Gandesa

El jutjat de Gandesa ha obert diligències per una denúncia contra els Mossos per inactivitat.

El jutge ha decretat secret de sumari i és qui va ordenar l'escorcoll a l'edifici del 112 de Reus, d'on es van endur les comunicacions internes de la policia de l'1 d'octubre.

La Seu d'Urgell

El Jutjat d'Instrucció 2 de la Seu d'Urgell té sobre la taula la investigació per un delicte de desobediència arran de la querella presentada per la Fiscalia contra el Govern. Es va permetre la votació en set punts de votació i la investigació es basa en la interlocutòria del divendres 29 de setembre que diu que s'havia d'"impedir fins a l'1 d'octubre la utilització dels locals o edificis públics -o aquells en què es presti qualsevol tipus de servei públic- per a la preparació de la celebració del referèndum i requisar tot el material relacionat amb el referèndum que, si escau, estigués en disposició d'introduir o fos trobat de dins d'aquests locals o edificis, incloent els ordinadors que constitueixin l'objecte o instrument dels delictes que s'investiguen".

També aquest jutjat ha obert una investigació sobre els espais que va designar la Generalitat per poder votar. A Lleida, l'Ajuntament, amb l'alcalde del PSC Àngel Ros, no va cedir els locals per fer el referèndum. El jutge ha demanat un informe als Mossos.

Lleida

Al Jutjat d'Instrucció 4 de Lleida hi ha 4 querelles presentades per particulars per diverses actuacions policials.

Sant Feliu de Guíxols

El Jutjat d'Instrucció 1 de Sant Feliu de Guíxols rep una denúncia per lesions en les càrregues de Barcelona, que el jutge remet a l'instructor de la capital catalana.

També té sobre la taula l'informe dels Mossos que detalla la retirada d'urnes. Aquest cas ha acabat arxivat.

Figueres

El Jutjat d'Instrucció 3 de Figueres ha obert diligències per una denúncia d'un particular per ús de les seves dades personals i una denúncia contra l'alcaldessa Roses, Montse Mindan, per haver donat suport a la celebració del referèndum de l'1-O. La denúncia és d'un escorta a títol individual.

Blanes

El Jutjat d'Instrucció 5 de Blanes ha obert diligències per una denúncia contra els Mossos d'Esquadra per desobediència a l'autoritat judicial a Lloret de Mar. El jutge ha demanat als Mossos que informin sobre les actuacions fetes.

Bisbal de l'Empordà

El Jutjat d'Instrucció 1 de la Bisbal de l'Empordà investiga 3 denúncies per lesions, però no s'ha pogut identificar l'agent i, de moment, s'han arxivat.

També s'ha arxivat la denúncia per danys en un col·legi.