L'escriptor valencià Manuel Vicent afirma, en un article a El País, que "en aquest país (Espanya) la democràcia sembla que estigui tutelada encara per Franco des de la tomba". L'article es titula Imagina, i l'autor hi convida a imaginar un seguit de fets. Ell ho escriu en to irònic ja que tot el que s'explica ha passat en realitat.

El text comença parlant del 1936 quan Franco "es va proclamar a ell mateix salvador de la pàtria i va destrossar amb sang i foc un règim legalment construït". Un altre dels temes que destaca l'escriptor és la construcció del Valle de los Caídos: "Imagina que mentre aquest general mantenia les presons plenes de presos polítics els feia servir com a esclaus per construir un mausoleu faraònic".

Al PP també li toca el rebre, i com no podria ser d'una altra manera els presos polítics i exiliats també hi tenen un paper protagonista: "Imagina que un jutge alemany molt escrupolós ha rebut una euroordre perquè entregui a aquest estrany país un dels seus polítics", diu Manuel Vicent, que afegeix que, "si Alemanya tingués Hitler en un gran mausoleu prop de Berlín, potser aquest jutge no aconseguiria desprendre's de certs prejudicis per la sospita que en aquest estrany país (Espanya) la democràcia sembla que estigui tutelada per un dictador des de la tomba".