L’independentisme amenaça els valors europeus. Així ho ha denunciat Manuel Valls aquest dissabte a Barcelona. Ho ha fet en un acte sobre Europa de Ciutadans, juntament amb l’escriptor peruà Mario Vargas Llosa al teatre Goya. “Quan el catalanisme és obert, pots ser català i venir d’altres regions”, ha assegurat. No obstant això, ha advertit que “quan el nacionalisme es torna ètnic i antieuropeu, ja no és catalanisme”. És per això que ha volgut explicitar el seu suport a l’actuació de les institucions comunitàries i dels caps de govern europeus davant el conflicte català.

Manuel Valls ha entrat de ple en la campanya de les eleccions catalanes pels partits unionistes. Si dilluns va reunir-se amb el socialista Miquel Iceta, aquest dissabte al matí ha compartit un cafè-col·loqui amb Xavier Garcia Albiol i al migdia ha donat suport a Inés Arrimadas i Albert Rivera. Ha volgut citar l’expresident francès François Mitterrand: “El nacionalisme és guerra”.

En aquest sentit, l’ara diputat de la majoria parlamentària d’Emmanuel Macron ha reivindicat que, havent nascut a Barcelona, va arribar a ser primer ministre francès. “No hi ha gaires països ni continents on això sigui possible”, ha dit. Ha defensat amb fermesa que “Espanya és una democràcia, té una de les constitucions més democràtiques que existeixen i amb els seus defectes és un estat de dret”. Ha titllat el debat independentista de maniqueu: "O ets independentista o ets feixista".

“Quan saps el que és governar, has de donar suport a uns dels socis més importants, que és Espanya”, ha assegurat Manuel Valls. En aquesta línia, ha volgut carregar contra els independentistes: “Alguns s’estan carregant una de les marques més importants, que és Barcelona”. Ha advertit que “aquí no s’està jugant només el futur d’Espanya i Catalunya, ni la situació econòmica”, sinó el futur del continent.

“Seixanta anys de pau a Europa, com quaranta anys de democràcia a Espanya, són molt pocs”, ha apuntat l’exprimer ministre. “Europa és la reconciliació entre països que van fer-se la guerra durant segles. La gent oblida que la història pot repetir-se”, ha afegit.

L’exdirigent francès ha situat al mateix nivell de preocupació els populismes d’Àustria, Polònia i Hongria i la situació a Catalunya. Ha assenyalat que va viure amb “sorpresa” que, a la manifestació contra el terrorisme del passat agost a Barcelona, “alguns van aprofitar per xiular el Rei, el govern espanyol i els partits constitucionalistes”.

“El 21 de desembre pot ser una de les primeres respostes” que surtin d’Europa contra l’amenaça dels populistes, ha defensat. “Seria molt bonic que després d’aquests debats surti d’Espanya un missatge d’optimisme per Europa. Necessitem aquest tipus de missatges”, ha afegit. Ha tingut molts més elogis per Arrimadas que per Miquel Iceta o Xavier Garcia Albiol.

vargas llosa arrimadas ciutadans sergi alcazar

Tancar fronteres

La candidata de Ciutadans el 21-D, Inés Arrimadas, ha assegurat que ha arribat el moment de “rebatre intel·lectualment i guanyar a les urnes” als partits nacionalistes. “Si no haguéssim tingut partits amb aquest complex a l’hora de defensar els valors europeus, el nacionalisme no hauria agafat tanta embranzida”, ha lamentat. Però ha vist una part positiva al procés: “Ja se’ls ha caigut la careta”.

El president del partit, Albert Rivera, s’ha felicitat perquè “la meitat del fre al cop a la democràcia” dels independentistes “no l’ha donat Espanya, sinó Europa”. En aquest sentit, els ha titllat de populistes: “Els populistes proposen tancar fronteres. Els que creiem en la llibertat hem de fer el contrari”.