El PSOE ha iniciat maniobres per rellevar Miquel Iceta com a candidat a la presidència de la Generalitat. En el seu lloc, el president espanyol Pedro Sánchez hi voldria posar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, segons fonts del partit consultades per Vozpópuli. La intenció seria tornar a posar el PSC com a primera força no independentista a Catalunya, per davant de Ciutadans.

Els rebrots de Covid-19, però, no posen fàcil l'operació de substituir el secretari del PSC com a cap de llista. Les mateixes fonts creuen que apartar l'actual ministre de Sanitat del govern espanyol, en mig d'un creixement preocupant de contagis, podria perjudicar els socialistes en ser vist com una estratègia "irresponsable".

Un "relleu natural"

Les fonts consultades pel mitjà digital consideren que "el relleu natural" d'Iceta per Illa arribarà tard o d'hora. Els socialistes no accepten uns resultats tan baixos com els que preveuen les últimes enquestes. Segons el sondeig de l'Institut Feedback per a ElNacional.cat el 7 de juliol (abans de la inhabilitació del president Torra), el PSC passaria de 17 a 26-28 com a principal beneficiari de l'ensorrament de Ciutadans.

Tot i això, la substitució de Lorena Roldán per Carlos Carrizosa al capdavant de la formació taronja podria fer ballar les devastadores xifres que els auguren les enquestes. També la possibilitat que Ciutadans es presenti amb el PP a Lleida i Girona, o a tot el territori, ha posat en alerta al PSC i per això es planteja un canvi al capdavant del partit. "Ha prestat un gran servei de país, però potser és necessari un canvi", reconeix una de les fonts del PSOE a Vozpópuli.

Illa o Iceta?

El secretari del PSC, Miquel Iceta, ha admès que la candidatura que "més sona" ara és la de Salvador Illa "perquè té més visibilitat". "Però el candidat seré jo", ha assegurat Iceta, ressaltant que la figura del ministre és difícil de substituir i als socialistes catalans els convé tenir algú del partit al govern espanyol.

Tot i això, últimament Salvador Illa està ocupant un espai polític al PSC molt més enllà de la seva tasca al capdavant del ministeri de Sanitat.