No és la primera vegada que l'Exèrcit espanyol fa maniobres militars per municipis de Catalunya avisant amb poc temps d'antelació —menys de 24 hores abans que comencin— i en un moment en què continua la tensió amb les forces de seguretat espanyoles del govern de Mariano Rajoy. Segons ha pogut saber El Nacional, demà és el torn de Bàscara, Viladamat i Saus-Camallera, tres municipis de l'Empordà que veuran com l'Exèrcit farà maniobres tant a peu com en vehicle dins dels termes municipals citats.

L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, ha explicat a aquest diari que, com ja és habitual, han rebut la notícia via correu electrònic i, de moment, està en contacte amb els alcaldes dels altres municipis afectats per elaborar un comunicat conjunt i convocar una concentració de rebuig que tindrà lloc probablement aquest vespre a Viladamat.

De moment, estan redactant el manifest per convocar la població, però, des de Bàscara, tenen clar que "no podem ni volem callar" i han volgut fer arribar un missatge directe a les forces militars assegurant-los que "no ens faran por", així com que "no deixarem que imposin un estat militaritzat". 

Precisament per això, Saurina ha posat damunt la taula la seva "repulsa a actes d’aquesta mena" perquè considera que "no semblen més que un intent d'intimidació a la població civil i un pas més de la pressió i repressió a que l’estat espanyol està sotmetent al poble de Catalunya". Ara, de moment, demana a tothom "que mantingui la calma", així com que "no caigui en possibles provocacions" perquè, ha recordat, "la millor resposta és la indiferència".

Saga de maniobres

Només fa poc més d'un mes que es van veure maniobres militars per territori català. Va ser a Collbató, quan, de sobte, es van trobar per sorpresa la presència de sis vehicles de l'exèrcit espanyol amb soldats armats al pàrquing de les Coves de Montserrat

De fet, aquestes maniobres s'haurien incrementat des que el procés català es va intensificar. Al setembre, per exemple, es va veure un vehicle militar de l'Exèrcit de Terra a Llers (Alt Empordà) aparcat davant d'un edifici ple d'estelades, després que el Ministeri de Defensa comuniqués que farien maniobres els dies següents de la Diada.

L'Exèrcit ja ha fet acte de presència durant aquest darrer any per diversos punts de Catalunya, sobretot a la zona de l'Empordà.