Nova denúncia de l'independentisme associatiu a la judicialització del procés, aquesta vegada en relació amb la persecució judicial dels Comitès de Defensa de la República (CDR), que van ser l'objectiu de l'últim informe de la Guàrdia Civil sobre el procés. Més de vint entitats independentistes —sota el paraigua de la Taula de Coordinació d'Entitats Sobiranistes— s'han unit en un manifest en el qual es denuncia l'Estat per intentar assenyalar els CDR com a organitzacions violentes.

Comunicat de la Taula de Coordinació d'Entitats Sobiranistes / TCES

El manifest, "contra la repressió espanyola", denuncia el que considera com una "voluntat absolutament abusiva de les institucions de l'Estat" de "criminalitzar organitzacions com els CDR" mitjançant "acusacions del tot fora de lloc". Les entitats, entre les quals es troben la ANC, Òmnium Cultural, Súmate, Plataforma per la Llengua i els mateixos CDR, no poden comprendre com l'Estat apunta un suposat caràcter violent d'aquestes organitzacions. De fet, asseguren que les mobilitzacions impulsades pels CDR sempre han tingut un caràcter "pacífic".

En el comunicat, les entitats aprofiten per condemnar el paper de "certes institucions públiques i mitjans de comunicació" que han perpetrat una "amenaça i persecució permanent" del moviment independentista, que consideren que sempre han actuat dins de la legalitat vigent.

Qui és darrere del manifest?

El manifest ha estat firmat per Súmate, ADIC-GENCAT (Assemblea en defensa de les Institucions Catalanes), l'ANC, l'Associació Catalana de Professionals, el Cercle Català de Negocis, CIEMEN, el Col·lectiu Emma, els Comitès de Defensa de la República, els Comitès Llibertat, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua, l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, la Fundació Catalunya Estat, la Fundació Congrés de Cultura Catalana, l'Institut Nova Història, La Fàbrica, Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua, la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, Sobirania i Justícia, Sobirania i Progrés i Universitats per la República.

Els CDR, mobilitzats

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) estan especialment en el punt de mira, després de l'últim informe de la Guàrdia Civil que assenyala un suposat caràcter violent d'aquestes organitzacions. Al marge d'aquest enjudiciament, els CDR han iniciat una campanya per convocar una nova vaga general a Catalunya sis mesos després de la primera aturada de país del passat 3 d'octubre.

L'eslògan d'aquesta nova acció dels comitès és "república o col·lapse", per dir prou a la repressió i immobilisme espanyol i, de passada, afectar l'economia espanyola.