Després d’alguns mesos en un cert stand-by, l’independentisme tornarà aquest divendres a prendre els carrers. La celebració del Consell de Ministres a Barcelona -prevista des de fa setmanes- arriba en un nou moment de tensió entre independentistes i govern espanyol, després de la presentació del Consell de la República la setmana passada a Brussel·les, de la pujada de to de Pedro Sánchez i amb les noves amenaces de 155 de PP i Cs. Tot això, enmig de la vaga de fam de quatre dels presos polítics i cada cop més a prop de la celebració del judici de l’1-O.

Amb la incògnita encara de si es produirà una reunió entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el català, Quim Torra, amb l'objectiu de rebaixar la tensió i retornar al diàleg, el que sí que és segur és que les protestes hi seran i que la ciutat estarà blindada. Tot i que la Generalitat està treballant en un gran dispositiu de seguretat -el conseller Miquel Buch va assegurar que serà el mateix que si vingués Emmanuel Macron o Angela Merkel- i que ho està fent en coordinació amb la delegació del govern espanyol, Sánchez estudia enviar mil agents de la policia i la Guàrdia Civil per garantir la seguretat en cas que els Mossos no intervinguessin. 

Així, el desembarcament del president espanyol i els seus disset ministres a la capital catalana es veu com una "provocació" tant des dels partits i entitats independentistes, com també des del mateix Govern. Per això, s'estan preparant diverses mobilitzacions, que tenen per objectiu el rebuig independentista al govern de Sánchez, govern "d'un Estat opressor" que "abusa de la presó preventiva, que manté presos polítics i gestiona el conflicte per la via judicial inventant delictes", en paraules de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie

A més, la data triada per aquesta reunió es considera poc encertada des del sobiranisme, ja que farà exactament un any de les eleccions del 21-D, que van ser convocades per l'aleshores president espanyol, Mariano Rajoy, a través de l'article 155 i que van donar una victòria independentista, però amb limitacions de candidats i suspensions de diputats. "L'estat opressor visita la colònia un any després de la victòria independentista en unes eleccions imposades", denuncies des de l'Assemblea, que juntament amb Òmnium criden a manifestar-se per "tombar el règim". 

Quines concentracions hi haurà?

Des dels diferents sectors de l’independentisme ja fa dies que s’està pensant i preparant quina ha de ser la resposta del carrer. Finalment, i a l'espera de les últimes concrecions, ja es pot dir que les diferents sensibilitats del moviment estaran representades al carrer aquell dia. Hi haurà des d’un acte polític en forma de “consell popular de ministres”, fins a “barricades” per intentar aturar el la reunió del govern de Pedro Sánchez a Barcelona, passant per una manifestació unitària a la tarda a Jardinets de Gràcia.

Marxa de cotxes de l’ANC

L'Assemblea vol que el descontentament de l’independentisme davant el govern espanyol es palpi en l’ambient durant tot el dia. Per això, han convocat una "concentració massiva" de vehicles que des de primera hora del matí surtin d’arreu del país i es dirigeixin cap a la capital catalana. L’objectiu és paralitzar la ciutat i que la protesta sigui "sorollosa".

Per altra banda, també han convocat a les 9del matí a la Ciutat de la Justícia, on Roger Español, que va perdre un ull en la jornada de l'1-O, compareix com a investigat per desordres públics. 

Consell de ministres d'Òmnium

La preocupació perquè les mobilitzacions siguin controlades i pacífiques ha portat a què partits, entitats i altres col·lectius hagin obert en els últims dies converses per coordinar una resposta “massiva”, però també “cívica” i “pacífica”. Tot i les diferents sensibilitats i opinions dels diferents sectors sobre com ha de ser la protesta, finalment s’ha aconseguit una certa unitat, i és en aquest punt és on s’emmarca la proposta d’Òmnium Cultural.

El “consell popular de ministres” que han convocat serà l’“acte polític” central del matí. Hi haurà intervencions polítiques i actuacions musicals, i compta amb el suport dels partits independentistes -JxCat, ERC i la CUP-, i també de l’ANC, tot i que aquests últims també han fet la seva convocatòria pròpia. També comptarà amb la participació de diverses entitats de la societat civil de l'àmbit dels drets humans, de la cultura i l'educació.

La convocatòria és a les 11 del matí davant l'estació de França, molt a prop d'on s'estarà celebrant el Consell de Ministres, que tindrà lloc a l'altra banda de pla de Palau, a la Llotja de Mar. També és a escassos metres d'on els CDR han fet la seva convocatòria principal.

Els CDR bloquejaran la Llotja de Mar

Aquesta és la concentració que més tensió pot comportar, i en la que els cossos de seguretat estan posant més atenció a l’hora de coordinar els dispositius de seguretat. Els CDR han cridat a concentrar-se des de primera hora del matí davant la Llotja de Mar, edifici on es reuniran els ministres, i han fet una crida a prendre els carrers i a fer “barricades” per impedir la reunió ministerial. Sota el lema ‘El 21-D serem ingovernables’, defensen que "les barricades poden tallar un carrer, però obren el camí".

Altres col·lectius com Universitats per la República o el sindicat d’estudiants SEPC també han cridat a “buidar les aules” i “omplir els carrers” per tal d’aturar la reunió. També les joventuts d’ERC aposten per “impedir” el Consell de Ministres, mentre que la CUP dona suport a les diferents protestes que es facin el 21-D, tot i que se centren en organitzar les mobilitzacions en motiu del judici, en les que criden a paralitzar el país des del primer dia.

Manifestació unitària a la tarda

Aquest acte és el que, de moment, se'n saben menys coses. Des dels comptes oficials de l'ANC i també d'Òmnium s'ha fet una crida a participar la tarda del 21-D a una "manifestació unitària per denunciar de forma massiva i pacífica el rebuig a la provocació del govern espanyol". Ho fan sota el lema 'Tombem el règim", que també ha estat utilitzat pels CDR. Srà a les 6 de la tarda a Jardinets de Gràcia.

Vaga de la Intersindical

Finalment, cal tenir en compte que el sindicat Intersindical ha convocat una vaga general de dues hores, de 12:30 a 14:30, per aquest mateix dia. El sindicat defensa que l'aturada és també per motius econòmics i socials, ja que el govern espanyol no ha retirat el decret del 6 d'octubre que facilita el trasllat de seus socials ni ha retirat la reforma laboral del PP, entre altres. A més, recorden que hi ha moltes lleis de contingut social aprovades al Parlament que "segueixen anul·lades" i que la pujada del salari mínim a 900 euros, que Sánchez pretén aprovar divendres, és insuficient i advoquen perquè sigui de 1.200 euros.

A més, és possible que alguns col·lectius ja facin convocatòries o protestes dijous, 20 de desembre, ja que el president Pedro Sánchez i sis dels seus ministres arribaran a Barcelona aquest dia per participar en el sopar dels premis Ferrer Salat, organitzats per Foment de Treball