El lema de la convocatòria ha estat “units contra la repressió”. Desenes de milers de persones han omplert els carrers de Barcelona aquest divendres al vespre, unes poques hores després que el jutge Pablo Llarena hagi decidit enviar a presó incondicional cinc nous dirigents independentistes: el candidat Jordi Turull, l’expresidenta del Parlament i els consellers Carme Forcadell, Josep Rull, Dolors Bassa i Raül Romeva. També ha dictat una ordre de detenció internacional contra la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que ha decidit marxar a l’exili.

A les vuit del vespre ha tingut lloc un acte unitari de l’Ajuntament de Barcelona, ANC, Òmnium, l’AMI, l’ACM i altres partits i organitzacions a la plaça de Catalunya. Allà s’hi ha llegit un manifest de condemna dels fets. Després, a convocatòria de l’ANC, milers de persones han iniciat una marxa fins a la delegació del Govern espanyol a Catalunya, on conflueixen amb altres marxes, com les convocades pels CDR des dels Jardinets de Gràcia.

“Avui tornem a viure un divendres negre. Altre cop, els nostres representants polítics, homes i dones integres, honrats, pacífics i de profundes conviccions democràtiques han estat empresonats”, arrenca el manifest unitari. I afegeix: “Continuarem defensant les nostres idees polítiques perquè aquestes no tenen barrots que les facin callar”. 

“L’estat, en lloc d’actuar com una democràcia madura, on el diàleg i l’acord són el motor de la cohesió de la societat, han decidit oferir cops de porra, menyspreu, humiliació, amenaces i, finalment, presó”, denuncien les entitats. Ho descriuen com “una causa general contra l’independentisme, una autèntica cacera de bruixes, feroç i salvatge, sense mesura”. Ha acabat amb "tres minuts d'indignació", durant els quals els manifestants han cridat "llibertat".

En el torn de les intervencions, el portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha denunciat que un Govern espanyol “corrupte” utilitza tots els instruments de l’Estat “contra un país que no es comporta com ells voldrien que es comportés”. Davant aquesta “asfíxia”, Mauri ha reclamat “recuperar els carrers i les nostres institucions”. És per això que ha exigit la unitat de la majoria independentista: “Deixem els retrets i construïm la unitat imprescindible”.

Per la seva part, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha demanat “no caure en provocacions”. Ho ha fet ja a tocar de la delegació del Govern espanyol, des d’on ha lamentat que “avui compartim una duríssima indignació i una amarga tristesa”. No obstant això, ha promès convertir-ho en una victòria. “La causa per la qual tenen empresonats, exiliats i processats els nostres representants és que l’1 d’octubre vam guanyar”.