Centenars de milers persones –750.000 segons l'organització i 525.000 segons la Guàrdia Urbana– s'han concentrat al Passeig de Gràcia a les cinc de la tarda per protestar contra la sentència del judici al procés. Es tracta de l'acte central de la vaga general d'aquest divendres convocada per la Intersindical-CSC i IAC, que compta amb un èxit de convocatòria que supera el seguiment de la del 3 d'octubre del 2017, segons el sindicat.

Els participants han ocupat principalment el passeig de Gràcia, entre els Jardinets de Salvador Espriu i la Gran Via, on s'hi ha instal·lat l'escenari en què s'ha fet l'acte principal. La capçalera de la manifestació ha portat el lema 'Pels drets i les llibertats, vaga general'.

Confluència amb les Marxes per la Llibertat

En la manifestació hi han confluït els milers de manifestants que han arribat aquest divendres a Barcelona procedents d'arreu de Catalunya amb les Marxes per la Llibertat, que van sortir fa tres dies des de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona, i una última que ha sortit avui des de Castelldefels.

A més, s'hi han sumat altres manifestants directament a la capital catalana i també els universitaris, el sector que més ha seguit la vaga, amb un 90% de seguiment. De fet, els estudiants ja porten tres dies de vaga a l'esquena, que acaba avui amb la concentració al centre de Barcelona. Fet que ha acabat desembocant en una manifestació molt multitudinària amb mig milió de participants

La capçalera de la mobilització, situada a Passeig de Gràcia amb Diputació, ha començat a caminar a un quart de sis, liderant una riuada multitudinària que arribava fins més amunt dels Jardinets de Gràcia. Els crits d'"Independència" i "Llibertat" han inundat la capital catalana i feien gairebé impossible sentir el soroll dels helicòpters policials, que voleien per sobre el centre de la ciutat.

"El poble unit, mai més serà oprimit"

Pel que fa als parlaments, la primera en fer-ho ha estat l'actriu Sílvia Bel, que ha aplaudit la convocatòria i les entitats organitzadores. Seguidament, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie ha aplaudit els manifestants que han participat en les Marxes per la Llibertat i ha demanat als polítics que es preparin "per defensar i sostenir quan arribi el moment la declaració d'independència, perquè la gent hi serà".

El líder d'Òmnium, Marcel Mauri, ha denunciat la situació dels presos polítics i ha reivindicat la desobediència i resistència noviolenta. "Avui hem aturat el país i no ens aturarem fins aconseguir el nostre objectiu", ha defensat, després de reivindicar que "els presos polítics no són la visualització de cap derrota, sinó un pas més cap a la victòria". Els crits de "el poble unit, mai més serà oprimit" han donat pas als aplaudiments i els parlaments dels sindicats.

El líder de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, ha reiterat el que ja afirmaven aquest matí: "la vaga d'aquest divendres ha registrat un resultat excel·lent de seguiment, superior al del 3-O del 2017, amb el port saturat, alt seguiment del sector de l'educació, vols cancel·lats... Catalunya ha tancat per dignitat".

Des dels sindicats convocants, han reclamat una República lliure i amb drets pels treballadors i treballadores de Catalunya, lloant els 40.000 mestres de la publica i els 10.000 de la concertada que s'han sumat a la vaga, i també "la persistència de l'alumnat, que ha fet les vagues més grans els darrers anys".

La manifestació, que s'ha desenvolupat en un ambient tranquil i festiu, ha quedat desconvocada una hora i mitja després del seu inici, cap a dos quarts de set.