La Intersindical-CSC, un dels organitzadors de la vaga general d'aquest divendres, ha assegurat aquest migdia "l'èxit rotund" de la jornada d'avui, "que ja supera les dades de seguiment de la vaga del 3 d'octubre del 2017". De fet, la vaga del 3-O va ser una de les més seguides de la història, just dos dies després del referèndum de l'1 d'octubre, amb un seguiment de fins el 83%. Es tracta de dades exitoses tenint en compte que, de mitjana, una vaga general acostuma a tenir entre un 15% i un 25% de seguiment. 

A l’espera de xifres concretes de participació, des del sindicat destaquen "l’elevat seguiment que està tenint en diversos sectors com l’ensenyament, els mitjans de comunicació, la sanitat (en aquest cas, amb prop del 40%, a l’atenció primària de l’ICS a Barcelona), l’administració local o alguns mercats, especialment el mercat de la Boqueria i el Central de Tarragona que estan pràcticament tancats.  A la Generalitat de Catalunya el nombre de treballadors i treballadores ja superat el 30%", expliquen.

Mobilitzacions arreu del país

En determinats territoris del país, a més, el nivell d’incidència ha estat molt generalitzat en tots els sectors, amb la majoria de comerços amb les persianes baixades. Així mateix, les mobilitzacions han estat massives en el marc de les Marxes per la Llibertat, amb concentracions i manifestacions en les capitals de comarca i principals ciutats, amb la participació d’una enorme quantitat de vaguistes i de nombroses organitzacions sindicals, socials i polítiques. Els talls a les carreteres i els bloquejos a vies principals del territori català també han incidit al tancament d'algunes empreses, com Seat, que ha evitat convocar la producció de la planta de Martorell per les dificultats d'accés. 

Aquests fets també provoquen un descens de prop del 30% del trànsit a Barcelona, superior que en altres vagues generals exitoses com les del 2012. "Cal destacar la reducció de vendes a Mercabarna, amb reduccions de peix (-85%), fruita (-80%), flors (-50%) i una reducció en el sacrifici d’animals (-40%). El servei del port de Barcelona està aturat donat el seguiment del 100% dels estibadors portuaris", recorden des del sindicat. 

Per últim, han recordat que "es té constància que nombrosos treballadors i treballadores optaran per fer vaga parcial a la tarda per assistir a les manifestacions a Barcelona, sortirà a les 17h de Jardinets de Gràcia".