Les assemblees territorials de l'ANC treballen aquests dies contra rellotge per aconseguir que la mobilització independentista de Madrid del proper 16 de març sigui tot un èxit. L'objectiu és superar els 45.000 assistents que els partits de dretes van aconseguir portar fins a la plaça de Colón de la capital espanyola en contra del diàleg amb Catalunya. De moment, sembla que la preparació de l'esdeveniment va a bon ritme i que la fita es podrà aconseguir.

Quan falten onze dies per a la cita, ja hi ha centenars d'autocars preparats per sortir des de 50 punts del territori català i alguns des de València. De fet, algunes territorials s'han vist desbordades per la gran afluència de gent que vol comprar un bitllet d'autobús per assistir a la manifestació i han hagut d'augmentar significativament la previsió d'autobusos contractats. Concretament n'hi ha uns 300 ja plens, segons ha avançat el diari Ara, i poblacions com Sabadell en tenen fins a 12 de complets. 

De moment, doncs, les xifres ja superen la gran concentració que l'independentisme va fer a Brussel·les el desembre de 2017, després de l'empresonament del Govern i els Jordis i la suspensió de l'autonomia catalana. Els bitllets per assistir-hi es poden adquirir a les territorials de l'Assemblea de cada municipi o barri, en el cas de Barcelona. El preu de cada un és diferent, ja que va en funció de la companyia que s'ha contractat i del servei que es donarà, però van des dels 30/40 € fins als 120 €, en els casos que també s'ofereix una nit d'hotel per dormir després de la manifestació.

Tres AVE complets

A més dels autobusos, però, encara caldrà sumar tota la gent que hi vagi pel seu compte. Dels nou trens d'alta velocitat que hi ha programats pel dia 16 de març —i que arriben a una hora prudent per assistir a la manifestació— tres ja estan complets. En el cas dels avions, en què hi ha molta més oferta, també n'hi ha que van molt plens i altres que tenen preus força més cars dels habituals, casuístiques que tenen lloc quan puja la demanda. 

També caldrà comptar tots aquells que decideixin anar-hi pel seu compte amb vehicles propis. Força dels assistents a la manifestació de Brussel·les hi van anar pel seu compte, una xifra ampliable en el cas de Madrid, per la proximitat (600 km, en el cas de Brussel·les eren uns 1.200). De fet, ja s'han creat alguns grups de Telegram, com va passar amb la mobilització a la capital europea, per organitzar tots aquells que hi vulguin anar amb furgonetes o altres tipus de vehicle.

La manifestació de proper 16 de març a Madrid començarà a les sis de la tarda a Atocha i arribarà fins a la plaça de Cibeles, passant pel passeig del Prado. A Cibeles, emblemàtic lloc del madridisme i on també està també l'Ajuntament de la ciutat, és on hi haurà els parlaments. La marxa està organitzada per l'ANC i Òmnium, però també té el suport dels partits independentistes i d'altres associacions i plataformes, com la que representa els familiars dels presos.