L'independentisme ha posat des de fa dies fil a l'agulla en la preparació de la manifestació del proper 2 de juliol a Estrasburg i, a mesura que s'acosta la data se'n van sabent més detalls. El Consell de la República, organitzador de la mobilització, ha informat aquest dimecres que la convocatòria començarà a les 9 del matí davant del Parlament Europeu, coincidint amb l'entrada dels eurodiputats dins l'edifici. Concretament el punt de quedada és al Pont Josep Bech cantonada amb Rue Lucien Febvre. 

L'acte central, però, no serà fins les 12 del migdia, coincidint amb la pausa per dinar dels eurodiputats, al mateix emplaçament que al matí. Està previst que a aquesta hora hi hagi la part més política de l'acte, amb parlaments dels convocants.

Per què es fa?

La manifestació es fa com a protesta per demanar al Parlament Europeu que no exclogui els eurodiputats electes Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín. El Tribunal Suprem no ha permès a Junqueras sortir de la presó per anar a recollir l'acta d'eurodiputat, tràmit que sí que li va permetre fer en el cas del Congrés. Si els recursos dels seus advocats no tiren endavant, l'exvicepresident no podrà ser al ple de Constitució de l'eurocambra malgrat haver sortit escollit.

El cas de Puigdemont i Comín és una mica diferent. Fins al moment, tampoc han pogut recollir l'acta d'eurodiputats, però el seu advocat, Gonzalo Boye, no es rendeix i es mostra convençut que els seus clients podran ser al ple de Constitució. En cas de no funcionar l'estratègia, però, la seva situació d'exiliats i no de presos sí que els permetria anar fins a Estrasburg.

Més enllà d'això, amb aquesta manifestació també es vol visibilitzar la causa catalana i la situació dels presos polítics, segons indica el mateix comunicat, que assegura que s'exigira a "l’Estat espanyol que compleixi la resolució del Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de l’ONU i alliberi els presos polítics".

Com anar-hi?

Des de fa algunes setmanes l'ANC ha començat a preparar tota la logística de la mobilització, organitzant viatges en autobusos i avions fins a la ciutat francesa. L'organitzen les diferents territorials de l'entitat independentista i els tiquets de bus posat a la venda van dels 95€ als 260€, en funció de si s'agafen nits d'hotel o només el transport amb anada i tornada el mateix dia. En el següent mapa es poden consultar els horaris i localitats des d'on sortiran els més de 50 autocars organitzats. 

També s'hi pot anar per compte propi. El viatge a Estrasburg en cotxe és d'unes 11 hores i mitja —1.129km—, des de Barcelona. El cost aproximat del viatge, segons la guia Michelin, són uns 182 euros, 93 de peatges i 89 de combustible, tot i que variarà en funció del vehicle.

Si no es va en un dels chàrters organitzats per l'ANC, i s'opta per agafar un vol per lliure, cal tenir en compte que no hi ha vol directe fins a Estrasburg, per la qual cosa la millor opció és agafar un avió fins a Basilea (Suïssa) o Stuttgart (Alemanya) i després un tren. 

Pel que fa als hotels, sovint quan hi ha ple al Parlament Europeu els hotels de la ciutat s'omplen força dies abans, com comença a ser el cas. Una opció per si no hi ha lloc és optar per un Airbnb o allotjar-se en alguna població veïna.