Diuen que la confiança és el pilar fonamental de qualsevol parella. Mantenir-la contra vent i marea no sempre és fàcil. L’aliança de JxCat i ERC viurà els propers tres mesos i mig un test d’estrès de magnitud incalculable, amb dues campanyes electorals seguides. La repressió, el judici contra els líders independentistes, empeny cap a la unitat i la manifestació de la Gran Via n’ha estat una bona mostra. Tanmateix, les eleccions amenacen de fer-la trontollar. La primavera sí que serà calenta.

Un dels crits més repetits a la mobilització d’aquest dissabte ha estat ‘unitat’. I cadascun dels representants polítics han interioritzat i interpretat el missatge a la seva manera.

Com ja ha passat les últimes vegades, amb aquesta nova convocatòria electoral, les generals del 28 d’abril, JxCat -com en el seu dia havia fet Convergència- torna a reivindicar la necessitat d’aplegar forces, d’anul·lar la competència entre els partits independentistes i que el sobiranisme convergeixi en una mateixa candidatura transversal, recuperant l’esperit de Junts pel Sí.

elsa artadi manifestacio gran via   sergi alcazar

Directe a barraca, el portaveu de JxCat, Albert Batet ha sentenciat, en declaracions als mitjans des de la manifestació, que “si Ciutadans és ara mateix la força més votada al Parlament de Catalunya és perquè el 21-D els independentistes no vam saber ser la muralla democràtica que la ciutadania ens demana, aprenguem aquesta lliçó". 

EL NACIONAL manifestació judici Rufián   Sergi Alcàzar

Des de les files d'ERC, en canvi, circumscriuen aquesta unitat d'acció a aliances postelectorals. Els de Junqueras són probablement a qui més han interpel·lat els manifestants. El vicepresident de le Generalitat, Pere Aragonès, ha parlat de "d'omplir les urnes a favor de la independència" com a resposta a l'anunci d'avançament electoral de Pedro Sánchez i davant l'amenaça de l'extrema dreta. I després, ha afegit, caldrà "construir majories àmplies per vèncer l'estat".

La CUP té clar com interpretar i reproduir el clam ciutadà per la unitat. Al carrer i en forma de desobediència civil. "Perquè ens sobren els motius, ens retallen els drets civils i polítics". Avui, primer capítol. Els anticapitalistes, però, estan concentrant els esforços a la vaga general de dijous.