Centenars de persones es van manifestar dissabte a Gijón per reclamar als partits polítics que en la pròxima legislatura aprovin una modificació de l'Estatut d'Autonomia que converteixi l'asturià a una llengua oficial.

La manifestació va partir a les 18:00 hores de la Plaza del Humedal encapçalada per un grup de gaiters i dones amb panderetes i va finalitzar als jardins d'El Náutico amb la lectura d'un manifest i l'actuació de la cantant Marisa Valle Roso.

llengua asturiana 3 efe

A l'acte van assistir representants de partits polítics d'esquerra i dels sindicats UGT, CCOO Y SUATEA i personalitats de la vida cultural d'Astúries.

Modificació de l'Estatut d'Autonomia

El portaveu de la plataforma per l'oficialitat de l'asturià, Carlos Pulgar, ha declarat que la manifestació forma part d'un programa de mobilitzacions per "fer visible" la necessitat que en els primers mesos de la pròxima legislatura es modifiqui l'Estatut d'Autonomia perquè la "llingua" sigui oficial.

L'asturià "és un patrimoni lingüístic únic, irrepetible, que ha arribat viu fins avui i volem nosaltres que visqui moltes primaveres més", expressa el manifest que va ser llegit en asturià.

"Estem aquí defensant les paraules que van sonar als llavis de generacions d'asturians i asturianes al llarg de segles i ho fem perquè forma part dels sons de casa nostra", afegeix.

Els organitzadors han destacat que la reivindicació de la llingua "és una lluita democràtica que reclama llibertats ciutadanes per guanyar drets no per treure'ls".

Reconeixement per al gallec-asturià

"No volem ser menys que ningú, però tampoc més que ningú i per això demanem també el reconeixement legal a una altra llengua minoritzada d'aquesta terra: el galego-asturià", expressa el manifest.

llengua asturiana 2 efe

A més s'ha reivindicat l'ensenyament de l'asturià en considerar que "si no hi ha ensenyament, i un ús institucional en mitjans de comunicació és impossible que pugui sobreviure molt temps i aquest serà el resultat inevitable si no prenen les mesures polítiques necessàries".

La manifestació es va desenvolupar sense incidents amb una climatologia inestable que per moments va descarregar intensos xàfecs.