Diverses desenes de manifestants han reclamat avui a Brussel·les la llibertat dels polítics independentistes catalans empresonats, coincidint amb la detenció a Alemanya del president de la Generalitat Carles Puigdemont, que es va traslladar a la capital belga fa gairebé cinc mesos.
La cita, convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) abans de la detenció avui del líder independentista en territori alemany quan tornava d'un viatge a Finlàndia, ha tingut lloc al costat de la seu de la Comissió Europea (CE), i s'hi han vist pancartes amb frases com "Allibereu els presos polítics, prou silenci UE".
Concentració @AncBru @cdrbru a Brussel·les en solidaritat amb els líders sobiranistes empresonats i els que són a l’estranger pic.twitter.com/rSfcU3X3eE
— Judit Pastor i Costa (@JuditPastorC) 25 de marzo de 2018
També hi ha hagut rètols amb el terme "democràcia" i a favor de la república catalana, així com banderes estelades independentistes i de Flandes, la regió septentrional de Bèlgica amb un fort sentiment nacionalista.
“Visca la República”
Els assistents han corejat frases com "Visca Catalunya, visca la república!", "Llibertat per als presos polítics!" o "Rajoy, criminal!", a més que un dels manifestants s'ha posat cinta adhesiva a la boca i un altre un vestit de presidiari que representava la república catalana.
"És una Espanya de temps franquistes. En tot cas, el que ens toca viure per la part de Catalunya és una Espanya que no coneix el diàleg, que està ficant la gent a la presó per risc de fugida", ha opinat la membre de l'ANC Núria Bordes.
Segons el seu parer, ha afegit, les causes contra els líders independentistes, com l'acusació de rebel·lió, "no tenen cap justificant", a la vegada que ha dit haver rebut la notícia sobre la detenció de Puigdemont amb "sensació d'injustícia".
L'eurodiputat nacionalista flamenc de l'N-VA Mark Demesmaeker ha considerat, de la seva banda, que l'enviament a la presó de Jordi Turull, Carme Forcadell i tres consellers catalans divendres passat, així com la detenció de Puigdemont avui, són segons la seva opinió "una escalada" de les tensions.
"Europa està construïda sobre valors democràtics, sobre els drets i llibertats de ciutadans lliures d'exercir els seus drets polítics i, clarament, aquest no és el cas ja a Espanya", ha considerat, a la vegada que ha cridat al "diàleg" i la "negociació" per resoldre aquesta crisi política.
Cinc mesos a Brussel·les
El líder català detingut avui a Alemanya ha passat gairebé cinc mesos a Brussel·les, a on va arribar el passat 30 d'octubre després de la declaració unilateral il·legal d'independència enmig d'una gran expectació mediàtica, acompanyat de quatre consellers del seu govern.
La presència del polític català a Bèlgica ha generat tensions i resultat incòmoda per al Govern federal belga, una coalició de centre-dreta composta per nacionalistes flamencs (N-VA), democratacristians (CD&V), de liberals francòfons (MR) i de Flandes (Open Vld), així com per a les seves relacions diplomàtiques amb Espanya.
L'activació de l'ordre europea de detenció va suposar que Puigdemont no podia abandonar Bèlgica, però una vegada que un jutge del Tribunal Suprem va acordar el 5 de desembre retirar-la, la Fiscalia belga va anunciar que demanaria al tribunal de primera instància competent que fes el mateix.
A partir d'aquest moment, Puigdemont va viatjar a països com Dinamarca, Suïssa i Finlàndia, al mateix temps que acudia a Bèlgica a manifestacions i actes culturals.
Quan ha tornat avui de Finlàndia, ha estat detingut a Alemanya, a pocs quilòmetres de la frontera amb Dinamarca, en compliment de la reactivació de l'euroordre per part de la justícia espanyola.
Segueixen a Brussel·les els consellers Toni Comín (Sanitat), Meritxell Serret (Agricultura) i Lluis Puig (Cultura), sobre els quals igualment s'ha reactivat aquesta euroordre.