Milers de persones s'han unit aquest dissabte per sortir al carrer al centre de Barcelona per exigir un augment de les pensions superior al 0,25% aprovat pel govern de Mariano Rajoy. La Marea Pensionista, diverses associacions de jubilats i els principals sindicats han encapçalat una marxa convocada sota el lema 'Defensa les pensions d'avui i de demà', que ha sortit de la plaça d'Urquinaona per arribar fins la delegació del govern espanyol. La manifestació ha començat a les 11 del matí i ha col·lapsat l'estació de metro de la plaça.

Marea blanca manifestació pensions Juan Fuentes 

Foto: Juan Fuentes

Crits de "les pensions seran sempre nostres" o "volem la pensió del pare del Borbó" i petites pancartes amb dures crítiques al govern central han protagonitzat una marxa que aquest mateix matí també s'ha convocat a Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Manresa, Granollers i Mataró. A la tarda, la manifestació se celebrarà a Vic i Reus.

Vídeo: Francisco Orejuela

Els líders de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament, han destacat que aquesta mobilització "va més enllà dels pensionistes i els jubilats", ja que està en joc el futur del sistema de pensions, i han reclamat la derogació de la reforma laboral impulsada pel PP per garantir els ingressos que necessiten les arques de la Seguretat Social.

Les reaccions a la manifestació

El dirigent de Catalunya en Comú, Xavier Domenech, ha acudit a la manifestació convocada a Barcelona, una mobilització que creu que "incumbeix" a tots els ciutadans davant el "fracàs" del Govern al gestionar el sistema. "Cal estar aquí per lluitar pel futur dels nostres avis, que és també el nostre futur i ens incumbeix a tots", ha afirmat.

D'altra banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha assistit a la convocatòria i ha criticat la gestió "nefasta" del govern central del PP. "Creiem que cal fer un esforç d'actualització de les pensions, com a mínim, al cost de la vida", ha reclamat Iceta. 

El diputat del Parlament de Catalunya per ERC, Ernest Maragall, també ha mostrat el seu suport a la manifestació i ha afirmat que suposa "l'anunci d'un canvi de fons". El president Carles Puigdemont, a través del seu compte de Twitter, també ha mencionat la multitudinaria manifestació dels pensionistes i ha destacat que "l'empoderament ciutadà és el pilar central de la República Catalana".