L'ANC i Òmnium Cultural reprenen el seu esperit combatiu aquest nit amb una caminada a Barcelona a favor de l'alliberament dels activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, amb motiu dels quatre mesos del seu empresonament preventiu per la seva activitat al capdavant d'aquestes entitats. Després de setmanes sense mobilitzacions —la darrera va ser a Brussel·les el passat 7 de desembre en plena campanya electoral— les entitats independentistes recuperen el clima de mobilitzacions que va ser especialment actiu després de la violència policial del referèndum de l'1 d'octubre.

Manifestació som Gent de PAu Arc de Triomf Sergi Alcàzar

La concentració d'aquesta nit, sota el lema "Il·lumina la llibertat", vol recuperar l'espectacularitat visual que es va poder apreciar amb la manifestació del passat 11 de novembre al carrer Marina de Barcelona: els assistents faran una caminada pel centre barceloní amb els telèfons mòbils encesos, amb què es pretén il·luminar els carrers com a símbol de la lluita pacífica per l'alliberament dels presos polítics. L'acte comen

Fachin, mestre de cerimònies

A l'espectacle lluminós caldrà sumar una contundent reivindicació de les organitzacions en un manifest comú, llegit per l'ex de Podem, Albano-Dante Fachin. El text exigirà l'alliberament immediat de "dos homes de pau" de presó i que servirà també per posar en relleu fins i tot quin punt l'aplicació del 155 ha suposat en revés en les llibertats i els drets fonamentals de la ciutadania de Catalunya. En aquest sentit, ANC i Òmnium apel·laran a la unitat del poble català davant d'una amenaça que considera ja col·lectiva i que creuen que cal continuar combatent sense violència.

llç groc manifestacio llibertat - sergi alcazar

El manifest també reivindicarà la llibertat dels catalans davant de la "negació" d'un Estat que "utilitza" el poder judicial per rebutjar el resultat de les eleccions del 21 de desembre i establir ponts per donar sortida al conflicte. Davant d'això, aposten per persistir a través de les concentracions. "Cap democràcia no en priva de llibertat cap per defensar les seves idees polítiques pacíficament. Això va de democràcia i la defensa de la democràcia ens sempre a tots nosaltres, sempre als carrers", sentenciarà el text.

Un recorregut cèntric

Per a aquesta ocasió, les entitats han triat el centre de Barcelona per a aquesta nova mobilització. La manifestació començarà a les 19h amb un acte a la plaça Sant Jaume, després caminaran pel centre de Barcelona fins a la presó Model, on se celebrarà un acte final (21h), que és el que protagonitzarà Fachin, que acudeix a l'acte en representació d'aquells catalans que, malgrat no ser independentistes, estan en contra dels atacs a la democràcia per part del govern espanyol. 

En l'acte de plaça Sant Jaume intervindran familiars dels presos i el vicepresident de la ANC, Agustí Alcoberro, i el d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri. Allà, abans de començar la caminada, es faran quatre minuts de silenci i un espectacle musical amb il·luminació. Coincidint amb l'acte de plaça Sant Jaume, també hi ha convocades concentracions a totes capitals de comarca.

Per poder arribar fins a l'inici a la manifestació, hi ha diverses possibilitats en transport públic: amb Metro, es pot arribar a través de Jaume I (L4), Liceu (L3) o bé Plaça Catalunya, on també hi ha connexió amb les línies del Metro del Vallès, la L6 i la L7 de FGC, i les línies R1, R3 i R4 de Rodalies Renfe.

Quatre mesos a la presó

Els activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart porten en Soto del Real des del 16 d'octubre i el vicepresident, Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn a Estremera des del 2 de novembre. Els dos activistes porten doncs quatre mesos en presó preventiva, una situació que sembla que no se'n va revertir aviat.

Qualsevol intent dels quatre per sortir de la seva situació d'empresonament ha estat en va. Sense anar més lluny, el passat 6 de febrer, el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va rebutjar la petició de llibertat del mateix Sànchez, situació idèntica per la qual han hagut de passar la resta d'empresonats.