Un any després del referèndum de l'1-O, l'independentisme ha demostrat un cop més que no cedeix i ha tornat al carrer per reclamar la República. Unes 180.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han pres un cop més el centre de Barcelona per reivindicar el llegat de l'1-O i per exigir al Govern que s'implanti la República.

La manifestació, organitzada per la Plataforma 1 d’octubre, ha començat a la plaça de Catalunya, i ha avançat per la plaça d’Urquinaona i el carrer Trafalgar, per baixar per Lluís Companys fins a arribar davant del Parlament. La marxa, sota el lema "Recuperem l’1 d’octubre", ha estat festiva i reivindicativa, però també ha pres protagonisme la indignació d'alguns sectors de l'independentisme per la no implementació de la República.

La capçalera de la manifestació, formada per una representació d'11 persones de diferents edats i municipis catalans, ha portat les urnes de l'1 d'octubre al Parlament. Allà han estat rebuts pel president del Govern, Quim Torra, i pel del Parlament, Roger Torrent, i els han entregat les urnes en representació del seu mandat, els quals han escoltat algunes xiulades per part dels manifestants.

Demandes de dimissió

Els crits més escoltats a la manifestació al llarg del recorregut han estat “independència”, “1-O ni oblit ni perdó” i “llibertat presos polítics”. Tot i això, també s’ha pogut escoltar crits de “Buch dimissió” en algun punt de la marxa i ha augmentat a mesura que els manifestants han arribat al Parlament i s'han sumat a altres crítiques contra el Govern, el Parlament i els partits independentistes.

La protesta de part de l'independentisme contra el conseller de l'Interior, Miquel Buch, per les càrregues policials dels Mossos de dissabte passat als manifestants independentistes que intentaven impedir la manifestació del sindicat policial Jusapol, s'han sumat a les crítiques per la no implementació de la República.

Davant la cambra catalana, alguns milers de persones han demanat la dimissió del conseller d'Interior, però també la del president Quim Torra. Així, al final de la manifestació, els crits de "el Parlament no ha fet la seva feina", "ocupem el Parlament" o "el poble mana el Govern obeeix" s'han apoderat de la reivindicació. Alguns dels manifestants també han llançat proclames de "vaga general" i demandes de desobediència.

La manifestació d'aquesta tarda ve precedida per un matí de mobilitzacions on milers d'estudiants han cridat a "recuperar els carrers" per aconseguir la República. També hi ha hagut concentracions arreu del país per recordar i recuperar l'1-O.