Milers d'estudiants ―uns 50.000, segons els organitzadors, i 13.000, segons la Guàrdia Urbana― han participat en la manifestació que aquest migdia ha transcorregut pels carrers de Barcelona per reclamar la República Catalana. 

Universitaris de la UAB, la UB, la UPF, la UPC, però també de nombrosos instituts d'arreu de Catalunya, han respost a la convocatòria del Sindicat d'Estudiants i Units x la República.

La manifestació ha arrencat tocades les 12 del migdia i abans d'engegar la marxa, les portaveus dels col·lectius organitzadors, Núria Nieto i Núria Marín, han exigit als agents socials "que acordin una estratègia conjunta per avançar cap a la República", una idea que més tard han tornat a repetir quan han llegit un manifest a la plaça Sant Jaume.

La manifestació al seu pas per Via Laietana / Vídeo: R.L.

Rere una pancarta que duia el lema "1-O ni oblit, ni perdó" i "Construïm la República" milers d'estudiants s'han manifestat per la ciutat amb consignes com "Els carrers seran sempre nostres", "Els Borbons als taurons", "Fora, fora, fora, la bandera espanyola" i el ja clàssic "I-inde-independència".

La concentració ha transcorregut sense problemes, tan sols hi ha hagut un petit moment de tensió quan, al seu pas per Via Laietana, els manifestants s'han aturat davant la Prefectura de la Policia Nacional. Allà s'han llançat ous contra la façana ―que estava protegida amb un plàstic― i s'ha pintat a terra el lema de la protesta: "1-O, ni oblit ni perdó".

La manifestació llança ous i fa pintades davant la Prefectura de la Policia Nacional / Vídeo: R.L.

En arribar a la plaça Sant Jaume s'ha llegit un manifest on s'ha recordat la repressió policial que es va viure el passat 1-O, l'aplicació del 155, la manca d'inversions en educació i la persecució del professorat a qui s'ha acusat d'adoctrinament. Durant la lectura, novament, s'ha demanat als agents socials independentistes que tracin "un full de ruta" per pressionar el govern català a "avançar en la República".

També s'ha destacat que "només amb la lluita tindrem un futur independentista" i s'ha fet una crida a "recuperar els carrers aquesta tardor", una tardor que han assegurat que serà "calenta".

Els manifestants canten Els segadors en acabar l'acte / Vídeo: R. L.

L'acte ha acabat amb el cant d'Els segadors i l'Estaca de Lluís Llach.

La sorpresa de Torra

El que no s'esperaven els estudiants és el que ha passat un cop ja s'havia dissolt la manifestació: el president de la Generalitat, Quim Torra, ha sortit a la plaça Sant Jaume per rebre els manifestants.

Torra rep els estudiants / R.L

Quim Torra surt a rebre els estudiants / R.L.

Alguns l'han aplaudit i d'altres li han demanat la dimissió del conseller Miquel Buch per les càrregues policials d'aquest dissabte.

El Departament d'Ensenyament ha fet públiques les dades de seguiment de la vaga entre els alumnes de 3r. i 4t. d'ESO i 1r. i 2n. de Batxillerat. A la ciutat de Barcelona dos de cada deu estudiants han fet vaga, mentre que al Baix Llobregat, han estat més de la meitat (54%) els qui l'han seguit. A Lleida s'han sumat a la vaga, el 60% dels estudiants i a les Terres de l'Ebre, el 82%. A Girona el seguiment de la vaga ha estat del 23,95%.