Important manifest en favor d'una negociació política sobre el conflicte català. Més de 200 intel·lectuals han signat ja un document en el que es mostren "preocupats" per l'agreujament de la situació a Catalunya i demanen que "tots els actors implicats en el conflicte, d’un costat i de l’altre, facin un esforç per desescalar la tensió social" i fan un prec perquè es deixi de judicialitzar el conflicte. 

Entre els signants hi ha noms de la talla de filòsofs com Noam Chomsky, Gianni Vattimo o Philip Pettit; sociòlegs com Anthony Giddens o Boaventura de Sousa Santos; epidemiòlegs com Richard Wilkinson o Kate Pickett, així com el psicòleg Steven Pinker o la politòloga Jane Mansbridge. També n'hi ha d'espanyols i catalans com el rector de la UPF, Jaume Casals, l'exconseller Andreu Mascolell o el filòsof Josep Ramoneda, així com també el sociòleg Ignacio Sánchez-Cuenca, el jurista Javier Pérez Royo o l'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena.

El manifest va ser redactat el passat 23 d'octubre, poc després de la publicació de la sentència del procés. En ell, doncs, també reclamen "desescalar la tensió social" i criden a "aturar de seguida l'espiral de violència". Amb tot, aposten per establir una "ronda de negociacions" que serveixi per "encarrilar una sortida política al problema" i pugui "satisfer mínimament  els interessos de cadascuna de les parts".