Aixoplugats en la solemnitat de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, més d'una vuitantena de professionals del món del dret -juristes, advocats, catedràtics- s'han aplegat per combatre la sentència del Tribunal Suprem contra nou dels líders independentistes que van comandar l'1-O. Qualifiquen la condemna d'"involució gravíssima en l'exercici de drets col·lectius". En un manifest promogut per Òmnium Cultural, reivindiquen "la desobediència civil com una eina legítima i efectiva per transformar la societat" i alerten de les "greus conseqüències de la repressió de l'Estat espanyol contra la dissidència". 

mon del dret amnistia sedicio sentencia   marcel mauri   sergi alcazar

La iniciativa arriba tres dies després que Òmnium Cultural presentés al Tribunal Constitucional un recurs d'empara contra la sentència del procés. El seu vicepresident, Marcel Mauri, ha confessat que malgrat no tenir "cap confiança amb el poder judicial espanyol", cal "posar-los davant del mirall per, un cop esgotades totes les vies", poder recórrer a Europa.

El text impulsat avui posa l'èmfasi en el fet que "és l'última oportunitat que li resta a l'Estat espanyol abans que aquest cas iniciï el camí inexorable cap a Estrasburg". En aquest sentit, conviden la justícia espanyola a "examinar i revisar les sancions imposades". Alhora, els signants del manifest fan una esmena a la totalitat al delicte de sedició, "concebut per al segle XIX"- Així, exposen que la resta d'estats europeus com Alemanya o França regulen aquest delicte amb penes molt més baixes, de màxim tres anys. I sempre el vinculen a la violència explícita. 

Més enllà de la reforma del Codi Penal, els professionals del món del dret reunits avui assenyalen l'amnistia com "el mecanisme més adient per permetre abordar la resolució del conflicte i, més concretament, per a l'anul·lació de totes les causes judicials obertes contra el miler llarg de represaliats polítics". Així mateix, aposten per una "voluntat sincera de diàleg" per resoldre el conflicte.

Entre els signants hi ha Jordi Domingo, de la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya; Mercè Barceló, catedràtica i membre del Col·lectiu Praga; Sònia Olivella, d'Irídia; Carme Hernanz, del col·lectiu Ronda i els advocats dels presos, Benet Salellas, Jordi Pina o Andreu Van der Eynde.