Fa uns dies els rectors de les universitats públiques catalanes manifestaven el seu rebuig a la sentència. Ara són els claustres de les universitats catalanes els que s'estan pronunciat en contra de les condemnes als presos polítics catalans i de la judicialització de la política mitjançant un manifest conjunt. La Universitat de Barcelona (UB), la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat Autònoma (UAB) ja l'han subscrit. La Universitat Politècnica de Catalunya el debatrà, en un claustre extraordinari, aquest dimecres, dia 23; i la Universitat Rovira i Virgili ho farà el dijous 24. La Universitat de Girona per ara no ha convocat claustre per a l'aprovació.

Els tres punts del manifest

El manifest conjunt s'articula en tres punts. En primer lloc, les universitats criden a la mobilització pacífica, cívica i democràtica. En segon lloc critiquen la judicialització de la política; denuncien la presó preventiva i la condemna per sedició; i reclamen que es van vulnerar drets durant el judici. En aquest punt també s'apunta que hi ha una deriva autoritària de l'Estat que no només pot afectar el sobiranisme català. En tercer lloc, les universitats manifesten el seu compromís "en defensa dels valors democràtics i dels drets fonamentals".

Adhesió clara

La UB, en sessió extraordinària, ha aprovat aquest manifest per 111 vots a favor, 7 en contra i 6 en blanc. La Universitat de Lleida va adherir-s'hi amb 108 vots a favor, 12 en contra i 3 en blanc.  A l'Autònoma va haver-hi 111 vots a favor, 24 en contra i 5 en blanc.

Les notes particulars

Cada universitat, a més a més d'aprovar el manifest conjunt pot fer els seus propis pronunciaments. La Universitat de Barcelona ha afirmat el seu compromís amb els drets individuals i col·lectius, incloent-hi el dret a l'autodeterminació. També ha exigit l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats, tot donant suport a les mobilitzacions pacífiques. Finalment, el claustre de la UB ha reprovat la repressió policial i ha apostat pel diàleg i la negociació.

Els presos

Per la seva banda, el Consell de Direcció de la UPC, davant l'empresonament d'una alumna d'aquesta universitat, ha fet públic un comunicat en què demanen que "s'aclareixin ràpidament els fets i desitjant que l'alumna pugui reprendre l'activitat acadèmica el més aviat possible".