"L'autodeterminació no és delicte". Aquest serà el lema de les protestes que a partir de la setmana que ve, quan comenci el judici, tindran lloc arreu. Sota la batuta de David Fernàndez, Estel Solé i Anna Sallès i Martí Anglada, organitzacions polítiques, socials, sindicals i veïnals s'han aplegat aquest matí als jardins del Palau Robert per anunciar on, quan i com serà el que qualifiquen de "nou cicle històric de mobilitzacions". 

Els impulsors han deixat clar que "aquesta iniciativa no pertany a ningú ni és partidista". En aquest sentit, han explicat que "agafem la paraula per presentar unes propostes de mínims, treballades i acordades entre múltiples sensibilitats polítiques i ideològiques amb el comú denominador de la defensa de la democràcia, per tal d'instar-nos a tots a l'activació social i la mobilització popular". 

presentacio mobilitzacions judici David Fernández   Sergi Alcàzar

Entre els que hi donen suport, a part de l'Associació Catalana pels Drets Civils —que agrupa els familiars de presos i exiliats, l'ANC i Òmnium, i JxCAT, ERC, PDeCAT, la CUP i els comuns—, hi ha entitats i agrupacions com la FAPAC, Unió de Pagesos, Plataforma per la Llengua, els Escoltes Catalans o l'Irídia.

etiqueta manis

12 de febrer, a Madrid i Catalunya

És el dia assenyalat perquè comenci el judici, i això sacsejarà els carrers. A Catalunya la jornada arrencarà a les 12 del migdia amb una aturada de 10 minuts davant dels centres de treball, i culminarà al vespre, amb manifestacions a les capitals de vegueria: han confirmat Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa. Seran a les 6 de la tarda. En el cas de la capital catalana, el lloc escollit és la plaça Catalunya. 

Tanmateix, també hi haurà un focus important de protesta a les portes del Tribunal Suprem, a Madrid, des de primera hora, per acompanyar els encausats en l'arrencada del judici. 

16 de febrer, a la Gran Via de Barcelona

En cap de setmana, perquè pugui ser més massiva. La gran marxa que ja fa setmanes que preparen l'ANC i Òmnium tindrà lloc a la Gran Via de la capital catalana a les 5 de la tarda. Anirà de la plaça Espanya a la plaça Universitat. 

21 de febrer, vaga general

El grup coordinador de les mobilitzacions també fa una crida a secundar la vaga general del 21 de febrer que han convocat alguns sindicats, encapçalats per la Intersindical CSC i a què donen suport els partits sobiranistes. 

16 de març, a Madrid

Encara queden bastants serrells per concretar en relació amb aquesta mobilització. El lloc, per exemple, encara s'ha de determinar. Sí que se sap, en canvi, que es farà a les 6 de la tarda

El grup impulsor confia a tenir el suport de l'esquerra madrilenya. Ja han començat a establir contactes i confirmen que hi ha molta sensibilitat amb la causa catalana.

Una trentena de capitals europees i els EUA

Al marge de totes aquestes marxes, les delegacions exteriors de l'ANC preparen un gruix important de protestes internacionals. Hi haurà concentracions en 27 ciutats de 10 països europeus. I, finalment, també n'hi haurà una als EUA.