La relació entre l’aparell del PSOE i els barons territorials sempre caracteritzat per tibantors constants. A les comunitats autònomes sempre hi ha versos lliures que tenen l’autoritat per desacreditar en públic i en privat la direcció orgànica socialista trencant la unitat de discurs. Amb el procés independentista les tensions s’han multiplicat i sovint s’ha marcat distància entre un i altres. Un d’ells és el president de Castella - la Manxa, Emiliano García – Page, que aquest dilluns, en una entrevista al diari El Mundo, ha discrepat dels atacs que Pedro Sánchez i els seus ministres estan llençant contra el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en particular al debat del Senat: “No comparteixo que sigui insolvent ni és encertat dir-ho”. El president manxec també opina que els socis parlamentaris del PSOE – en referència a l’independentisme – poden acabar sent perjudicials a les urnes ara que s’apropa cursa electoral. “Si continuem amb les mateixes companyies el PSOE patirà un càstig”, ha assegurat.

Els ministres i portaveus de Ferraz han sortit per desautoritzar – encara que sense citar-lo - les declaracions de García – Page i evitar que la campanya contra Feijóo quedi debilitada des de la mateixa formació. El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha assegurat que el PSOE està unit davant d’un PP que es dedica a “fer la traveta" al govern central. Des de l’illa canària de La Palma – on aquest dilluns ha fet un any que hi va entrar en erupció el volcà de Cumbrevieja -, Bolaños ha insistit en el desgast cap al president del PP denunciant una oposició que “no compleix amb els ciutadans, amb la Unió Europea i amb els seus propis socis del Partit Popular Europeu”.

emiliano garcía page xxvi conferencia presidentes la palma - efe
Emiliano García - Page ha destacat per desautoritzat algunes decisons del PSOE. / Foto: EFE

Missatge d’unitat que ha replicat la portaveu de l’executiva federal del PSOE, Pilar Alegría, que ha defensat la força del partit que s’ha projectat aquest cap de setmana en un acte de Pedro Sánchez, a Saragossa, amb tots els líders autonòmics, entre ells el mateix García – Page. Creu que el partit “està fort i unit” per sortir a guanyar les eleccions autonòmiques i municipals de maig de 2023. “Estem bolcats en protegir la ciutadania i avançar en drets”, ha afirmat el ministre Bolaños en aquesta direcció.

García – Page, el vers lliure

García – Page governa amb majoria absoluta després de desfer-se de Podemos en les eleccions de 2019. Potser per això es pot permetre anar per lliure i replicar l’anomenat discurs de partit. A Castella - la Manxa té un electorat tradicional i rural que sovint no se sent interpel·lat pels debats que aclaparen l’esfera pública i això ha anat a més amb el procés independentista. Per això l’hem sentit criticar més d’una vegada els pactes del PSOE amb Esquerra i Bildu. També ha alçat la veu contra els indults als líders independentistes. Tot i això, l’oposició manxega li retreu que els diputats socialistes d’aquella comunitat mai trenquen la disciplina de vot al Congrés dels Diputats.