Tensió dins la Guàrdia Civil a Catalunya. La possibilitat que un projecte de llei els retiri més competències a Catalunya ha fet salar les alarmes d'alguns membres del cos, segons publica La Razón. Les competències que podrien desapareixen són unes del Seprona (Servei de Protecció a la Naturalesa). Concretament, el paper de policial per a delictes mediambientals pot quedar en el passat amb la nova llei d'agents forestals i mediambientals que es començarà a tramitar al Congrés.

Si s'aprova la gent, es contempla que els agents forestals puguin exercir la funció de policia judicial, de manera que els Agents Rurals podrien assumir aquesta tasca, deixant a la Guàrdia Civil fora de l'equació. Tot plegat no es veu amb bons ulls per parts d'alguns membres del cos. 

Algunes fonts dins del cos consultades per La Razón sostenen es vol "forçar  la sortida de la Guàrdia Civil del seu territori (…) on diversos partits independentistes van acordar forçar el Govern perquè les competències que actualment té el Seprona, els assumeixi el Cos d'Agents Rurals de la comunitat". L'Associació  Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC) ha transmès la seva preocupació al mateix diria i altres associacions també ha informat del seu rebuig a la reforma. Consideren que van perdent rellevància davant dels cossos de seguretat catalans. 

Més malestar a la Guàrdia Civil 

La pèrdua de competències no és l'únic aspecte que deixa la Guàrdia Civil amb mal cos amb el govern espanyol. Per exemple, el malestar pel polèmic acomiadament de Diego Pérez de los Cobos per part del ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Guàrdies civils es regiren contra Marlaska per això

En un comunicat, el sindicat majoritari de la Guàrdia Civil (AUGC) ha reclamat la dimissió del ministre de l'Interior: "No té la confiança dels guàrdies civils, motiu pel qual ens reafirmem en la nostra reclamació. El ministre ha de dimitir". "Fernando Grande-Marlaska no està a l'altura de les necessitats i reptes que demanden els professionals de la seguretat pública, ja que no ha demostrat la capacitat suficient per implantar els canvis de modernització i democratització que necessiten els integrants del cos", ha afegit.