Hi ha malestar a la Guàrdia Civil perquè s'han de pagar de la butxaca una cosa essencial per a la seva feina: part de la vestimenta. Així ho ha explicat l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) al mitjà Vozpópuli, que precisa com els alumnes del cos de seguretat pública no comptaran amb algunes peces de roba quan comenci el curs a principis de novembre: la uniformitat de la campanya, peces impermeables, mitjons, barrets... Un problema que té a veure amb el procés d'adjudicació i que afecta diversos membres, que han de pagar-se de la butxaca part de la roba per la tardança de la seva arribada.

El portaveu de l'AUGC, Pedro Carmona, conta que l'afer del vestuari arriba a tota la Guàrdia Civil. D'acord amb l'actual sistema, quan un membre del cos de seguretat sol·licita una peça de roba pot arribar a esperar "molts mesos" fins que se l'adjudiqui. "Fins i tot, pot superar-se l'any", assegura. De fet, quan rep la vestimenta "ja no li és necessària perquè ja va haver de costejar-se el mateix vestuari". Això passa a moltes unitats i també passarà entre els nous agents, que al novembre començaran a l'acadèmia. Entre aquestes unitats afectades destaca el GRS4, que s'ubica a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat). L'AUGC ja havia criticat que el personal d'aquesta destinació no tenia uniformitat per realitzar el servei, ni tan sols vestuari ja fet servir per reutilitzar-lo. Una mancança que també s'ha viscut entre l'Agrupació de Trànsit o Seguretat Ciutadana.

Els motius de la manca de roba

L'AUGC ha apuntat que un dels motius de la manca de roba és l'absència d'empreses que presenten productes a les licitacions, alhora que n'hi ha que no s'ajusten als requisits establerts. Fins a cinc contractes on figuren les peces han quedat deserts i, previsiblement, els alumnes de la nova promoció ingressaran sense que s'hagi resolt aquesta circumstància. Serà després d'uns trenta dies, que rebran l'uniforme general i el de servei, així com altres peces.

L'associació de Guàrdies Civils responsabilitza directament a la secretaria d'Estat de Seguretat del Ministeri de l'Interior, la gestió de la qual és "desastrosa". "Quan hi ha pressupost sorgeix qualsevol circumstància que suposa un agreujament cap als Guàrdies Civils i quan no hi ha pressupost passa el mateix", critica l'AUGC. I és que al problema del vestuari cal sumar-li que el cos compta amb més de cinc milions d'euros per cobrir les despeses, però que la Direcció General corresponen no ha completat l'expedient necessari. "Aquesta sèrie d'esdeveniments són una mostra més de la necessitat que hi ha de tenir una direcció que estigui a l'altura dels futurs agents, dels qui ja són professionals i de la mateixa institució", conclou l'organització.