Que entre els dos socis del Govern català hi ha tensions i desconfiances mútues no és cap secret. Només cal recordar que just abans de l'inici de la crisi del coronavirus el president Quim Torra havia donat la legislatura per acabada anunciant una convocatòria electoral per després dels pressupostos. L'esclat de la pandèmia va obligar aleshores a aturar el temporitzador, però dos mesos després i ja en fase de desescalada, els republicans consideren que cal reactivar el rellotge.

Malgrat que durant els moments més crítics de la pandèmia s'ha intentat contenir, com s'ha pogut, que les tensions dins l'executiu no fossin molt visibles de cara enfora, l'inici de la 'nova normalitat' ha tornat a fer aflorar les tensions permanents entre els dos grups. A més, després que Galícia i els País Basc preparin reactivar, malgrat tot, el calendari electoral després de l'ajornament de l'abril, la pressió s'ha traslladat de retruc a Catalunya.

El primer en verbalitzar-ho la setmana passada va ser el president d'ERC, Oriol Junqueras, que va demanar que fossin abans que el Tribunal Suprem activi el mecanisme a través de la inhabilitació ferma de Torra i que es pacti la data entre els dos socis. La petició no va agradar a JxCat, que ja ha titllat d'"indecent", "frívol" i "irresponsable" parlar d'eleccions quan encara s'està gestionant la pandèmia i ha tancat la porta a fer-ho ara. 

Els republicans coincideixen amb JxCat que la prioritat és "superar aquesta crisi sanitària i econòmica", però creuen que en "paral·lel" s'ha de poder consensuar com es "planteja l'escenari electoral a Catalunya". ERC, a més, no ha estat l'únic partit en recordar l'escenari electoral. També ho han fet darrerament el PSC i els Comuns, que consideren que no la data no pot ser més enllà de la tardor de 2020.

Tensió per la investigació a les residències

Les eleccions, però, no és l'únic focus de malestar obert entre els dos socis actualment. El fet que en les últimes hores JxCat hagi anunciat que votarà a favor de la comissió d'investigació sobre les residències d'avis –gestionades a l'inici de la crisi per la conselleria de Treball i ara per la de Salut, totes dues en mans d'ERC–, ha regirat encara més els republicans. Torra ha estat crític des del principi amb la gestió de les residències durant la pandèmia, arribant a dir que no s'havia fet "bé", fet que es va interpretar per ERC i pel conseller Chakir el Homrani com un desautorització.

L'anunci aquest migdia del portaveu de JxCat, Eduard Pujol, que votarien a favor de la creació de la comissió d'investigació ha estat rebut pels republicans com l'enèsima deslleialtat.

Fonts republicanes asseguren que "evidentment" volen parlar sobre el tema, però lamenten que l'anunci arribi quan s'estaven "treballant esmenes al pla de treball de la comissió per obrir el focus". A més d'analitzar la gestió puntual d'aquesta crisi, els republicans volen ampliar el camp i abordar també el debat sobre el "nou model de residències", que consideren que ha de comptar amb un "reforç del sistema públic".

La creació d'una comissió d'investigació sobre la gestió del Govern de les residències de gent gran durant la pandèmia es votarà en el ple de la setmana que ve, 21 de maig, segons va acordar dimarts la Junta de Portaveus. La petició, impulsada per la CUP, es va registrar signada per tots els grups i subgrups de la cambra, a excepció de JxCat i ERC.