Les pressions al president de la Generalitat, Quim Torra, per convocar les eleccions a Catalunya es van multiplicant. Si la passada setmana va ser el líder d'ERC, Oriol Junqueras, qui va instar Torra a dissoldre el Parlament abans que el Suprem es pronunciï sobre la seva inhabilitació, avui s'hi han afegit veus des de l'oposició, entre les quals la del líder del PSC, Miquel Iceta, que ha apuntat que la conveniència que els comicis es facin abans de la tardor, davant del risc d'un rebront de la pandèmia.

"Sempre serà molt millor que convoqui les eleccions el president que no que acabem havent-les de convocar per una decisió del Tribunal Suprem", ha assegurat Iceta durant una roda de premsa telemàtica, en què s'ha fet ressò de les paraules de Junqueras.

Tot i insistir que la decisió depén del president i que ara mateix la prioritat és donar resposta a la pandèmia, ha recordat que els experts apunten a la possibilitat que la pròxima tardor hi hagi un rebrot del coronavirus -la qual cosa representaria "una dificultat afegida"- i que el govern d'Euskadi ja ha dit que vol fer els comicis el mes de juliol.

Iceta considera que el compromís que va anunciar el president el passat mes de gener de convocar a urnes un cop s'aprovessin els pressupostos s'ha convertit ara en "una obligació", que fins i tot li reclamen els seus socis.

La setmana passada el líder d'ERC va plantejar públicament al president en una entrevista a Ràdio4 la necessitat de consensuar amb Esquerra la data de les eleccions abans que el Suprem decideixi sobre la seva inhabilitació. Aquest matí ha estat la líder del Comuns, Jéssica Albiach, qui s'ha pronunciat al respecte i ha sentenciat que el Govern està trencat i cal convocar a les urnes quan passi la pandèmia.

De moment, però, ni Torra ni JxCat té entre les seves prioritats l'avançament electoral. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, va assegurar la setmana passada que ara mateix la preocupació de l'executiu és la pandèmia i no preveu cap convocatòria.

Comissió al Parlament

D'altra banda, el primer secretari del PSC ha enviat una carta a tots els presidents dels grups i subgrups del Parlament en què proposa crear una comissió d'estudi sobre la reconstrucció social i econòmica a Catalunya després del coronavirus.

Iceta planteja que aquesta comissió pugui donar entrada a agents econòmics i socials i a una àmplia representació del món local.