Podrà votar l'exconseller a l'exili Lluís Puig al ple del Parlament que comença aquest dimecres? La pregunta té una resposta oberta i amb moltes interpretacions segons a qui se li planteja, una vegada més, i situa el Parlament en una nova prova de desobediència que a hores d'ara no se sap si serà efectiva o no, com ja va passar en la lluita per mantenir l'escó de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà. El que és clar a hores d'ara és que la majoria de la Mesa -ERC, Junts i CUP- està disposada a assumir que es mantingui vigent la delegació de vot de Lluís Puig, després que el Tribunal Constitucional hagi notificat que s'anul·la la seva vigència, assumint el recurs presentat pel PSC. Però com es materialitza aquest acord d'assumir les conseqüències? Quines actuacions es duran a terme? La veritat és que fonts parlamentàries no poden dir amb certesa que passarà: "Demà veurem què passa. Veurem si es compta o no es compta el vot". La intenció de la majoria de la Mesa és que pugui delegar el vot, però no concreten com quedarà registrat: algunes fonts apunten que el lletrat de la cambra ha fet un advertiment dels riscos que comporta mantenir aquest vot.

Per parts. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la secretària de la Mesa Aurora Madaula (Junts) asseguren que mantindran la delegació del vot "assumint totes les conseqüències jurídiques", confiant que això hauria de permetre blindar el seu dret a vot. "El vot de Lluís Puig serà comptabilitzat. No sabem si serà registrat però serà comptabilitzat perquè la majoria de la Mesa ha decidit comptabilitzar-lo", han explicat. La qüestió serà com es du a terme aquesta comptabilització i la necessitat de no tornar a posar en l'entredit els funcionaris del Parlament, com va passar durant la delegació de vot de Pau Juvillà.

Lluis Puig Exconseller
Lluís Puig 

Precisament per evitar repetir un capítol com el de Juvillà, ha estat tota la Mesa la que ha acordat mantenir la delegació "a tots els efectes jurídics i polítics", fent que cap funcionari sigui responsable de comunicar la delegació de vot de Puig. Això significa que en el ple d'aquest dimecres podria passar que la mateixa Mesa transmeti al departament d'audiovisual del Parlament -el que activa el marcador electrònic dels vots- la delegació de vots, cosa que haurien de fer unes hores abans de l'inici de la sessió per tal que aquest departament pugui incloure els vots electrònicament. Hi ha encara una altra forma, que passa perquè s'inclogui la delegació de vot de Puig al llarg de la sessió plenària, per petició verbal a l'hemicicle. 

Sigui com sigui, aquest acord té molts serrels per tancar a poques hores que comenci el ple. Entre que l'entorn de la presidenta ha assegurat que aquest acord ha de permetre que Lluís Puig segueixi votant -sense tenir la certesa completa que així pugui ser-, fonts d'ERC i la CUP han puntualitzat que falten moltes coses per decidir i que no tenen clar si el vot de Puig quedarà finalment reflectit o no en les actes del ple i en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya. 

Borràs no pensa dimitir

Tot plegat s'ha dut a terme la mateixa jornada en què la presidenta Laura Borràs ha estat al focus de l'atenció. La presidenta, que es troba enmig d'una causa judicial per la seva gestió al capdavant de l'Institució de les Lletres Catalanes, ha comparegut aquest dimarts al Parlament per anunciar que no pensa dimitir​ malgrat estar a un pas de judici per presumptes delictes vinculats amb la corrupció, i ha demanat als partits independentistes que li facin costat davant d'aquesta causa de "repressió judicial". La presidenta està en l'entredit per aquesta qüestió, on els partits independentistes -ERC i la CUP- han reclamat que posi per davant els interessos col·lectius que no els individuals, i que faci valdre l'honorabilitat de la cambra i no taqui el moviment independentista de delictes vinculats amb la corrupció.