La guerra d’Ucraïna i la bogeria de Vladímir Putin no té fronteres i ens porta fins al País Valencià, concretament a la Vila Joiosa, a Alacant, on la setmana passada va morir tirotejat un home amb passaport ucraïnès que ara s’ha pogut saber que era Maksim Kuzminov, de 28 anys, un pilot de la força aèria russa que va desertar i que, després de ser utilitzat per Ucraïna per fer propaganda antirussa, va ser amagat i, suposadament, protegit. Fins que va ser localitzat en aquest municipi d’Alacant i executat a trets. La Guàrdia Civil investiga els fets, que ja segueixen aquesta línia, un assassinat ordenat des del Kremlin, tot i que els portaveus de Putin, de moment, eviten fer-hi referència. D’ençà que Maksim Kuzminov, pilot rus, havia desertat, que Rússia havia posat preu al seu cap. I l’assassinat va arribar la mateixa setmana que se sabia que l’opositor Aleksei Navalni havia mort en una presó de Kharp.

La investigació de l’assassinat d’aquest pilot a la Vila Joiosa, on vivia en una zona amb altres persones de nacionalitat ucraïnesa i russa, deixa algunes incògnites interessants. 

Presència d’agents secrets del Kremlin

Més enllà de saber qui van ser els autors materials de l’execució, que encara no han pogut ser detinguts —pel cap baix n'eren dos, i després de disparar més de cinc trets, van escapar i van cremar el cotxe al Campello, un municipi a tocar de la Vila Joiosa—, el que ha posat en alerta la Guàrdia Civil i també els serveis d’intel·ligència espanyols és que s’han confirmat les sospites i el que els informes reservats del CNI i Seguretat Nacional ja havien dit: hi ha agents secrets russos en territori estatal. 

I no només això. Que tenen capacitat d’acció. L’assassinat a sang freda de Maksim Kuzminov, fent ús d’armament rus, per marcar clarament qui n'eren els autors intel·lectuals i materials, demostra que hi ha persones infiltrades del Kremlin a Espanya i que el seu objectiu és executar desertors. 

Com va ser localitzat?

L’home feia servir documentació duplicada, ucraïnesa, i segons el seu passaport, era un home de 33 anys, però tot i aquestes mesures de protecció, la cara de Maksim Kuzminov era molt coneguda, la propaganda russa l’havia marcat com a objectiu, i ell mateix va comparèixer en una roda de premsa acompanyat de militars ucraïnesos quan va desertar. Va rebre una prima de 500.000 euros i es va traslladar a la costa del País Valencià, però es va instal·lar en una zona on hi ha altres persones de nacionalitat russa i ucraïnesa, fet que, sospiten des de la Guàrdia Civil, el va convertir en un blanc fàcil.

La investigació haurà de servir ara per aclarir tots els detalls d’aquest cas i si es pot relacionar amb una ordre directa del Kremlin, i si es poden arribar a identificar, si encara són aquí, els agents secrets russos que van executar el pilot de 28 anys. La presència a països europeus d’agents secrets russos és una preocupació per a les agències de seguretat, i si bé se n’han pogut detectar i han estat expulsats, l’execució de Kuzminov demostra que tenen capacitat d’actuació i són efectius. El que encara no s'ha pogut aclarir és com van entrar les armes de guerra que van fer servir per assassinar el pilot.

La mort de Serguei Protosènia a Lloret de Mar

A l’inici de la invasió russa d'Ucraïna a Lloret de Mar, a la Selva, es va trobar el cos sense vida d’un antic amic de Vladímir Putin. Serguei Protosenia va aparèixer penjat d'un arbre a la seva mansió de Lloret de Mar. A l’interior de la casa, els cossos sense vida de la seva dona i la seva filla, que acabava de fer 18 anys. Tot i que la investigació oficial dels Mossos d’Esquadra va assegurar que l’home havia matat la seva dona i la seva filla i després s’havia suïcidat, un altre fill del magnat, i hereu de la fortuna familiar, va assegurar que el crim era molt estrany i que tenia sospites que havia estat un muntatge del Kremlin. Mai no es va poder arribar a confirmar la teoria del fill de Serguei Protosenia.

Còctels Molotov a Roda de Berà

I més efectes de la guerra de Rússia a casa nostra. L'octubre passat uns desconeguts, que encara no han estat detinguts, van atacar la casa del periodista ucraïnès, proper al Kremlin, Anatoli Xarí a Roda de Berà. Al voltant de dos quarts de cinc de la matinada del 24 d’octubre, un desconegut es va acostar fins a l’exterior de la finca, al carrer dels Pescadors de Roda de Berà, al Tarragonès, i va llençar un objecte incendiari contra la façana de la casa, que va deixar greus desperfectes. Ni el periodista, ni la seva parella ni el seu fill, que eren a l’interior del xalet, van resultar ferits.