Els set magistrats de la secció 5a de la Sala Contenciosa del TSJC estan reunits per debatre sobre l'ajornament de les eleccions del 14 de febrer. La presentació d'un dels recursos, d'un particular, demanant mesures cautelaríssimes, ha obligat la sala a resoldre en 24 hores la petició. 

Ni la decisió és fàcil ni la reunió serà curta.

L'inici de la reunió estava previst per a les 9.30 h del matí. Cal revisar tant el decret de suspensió de les eleccions que va fer el Govern com el recurs presentat que demana que l'invalidin, i per tant que es mantingui la data de la votació.

Però la resolució no és de blancs i negres. S'espera una resposta amb molts matisos que s'està debatent en aquests moments i que, molt probablement, no es farà pública fins a la tarda. Tot i que, en justícia, els tempos sempre són incerts.

Un cop els set magistrats de la sala hagin pres una decisió, un d'ells serà l'encarregat d'escriure la resolució. Serà un esborrany que caldrà que revisin cada un dels jutges. I un cop revisat, i si no hi ha esmenes, l'han de firmar.

Serà just després quan es notificarà al Govern al particular que l'ha presentat i als mitjans de comunicació.

Els recursos

Oficialment, el TSJC ha informat que al llarg de les darreres hores han entrat al registre fins a 4 recursos, dos de formacions polítiques i un altre d'un particular, que és el que s'ha de resoldre avui.

La Lliga Democràtica i Federalistes d'Esquerres van entrar els seus recursos ahir. Tots dos demanen mesures cautelars per suspendre el decret que anul·la la votació i el TSJC té entre 3 i 5 dies per resoldre. 

Avui està previst que se'n presentin dos més. Ho han anunciat Izquierda en Positivo i Impulso Ciudadano —aquests darrers són els que van dur el president Quim Torra als tribunals per la pancarta a favor de la llibertat dels presos.

A més, el TSJC haurà d'entomar la pregunta de la candidatura Primàries, que havia presentat una qüestió elevada a la Junta Electoral Central sobre si és legal o no l’ajornament de les eleccions al Parlament de Catalunya. En aquest sentit, la JEC ja s'ha posicionat avançant la resposta a ElNacional.cat. La Junta Electoral considera que no és competent i passarà la pilota, també, al TSJC. Ho dirà avui públicament.

Tots els matisos

El que ha de resoldre avui el TSJC és una mesura urgent abans d'entrar en el fons per decidir si la suspensió de les eleccions s'ha fet de manera correcta per part del Govern. Però de la resposta que donin els magistrats avui se'n deriva la resolució final i es donen totes les pistes cap a on va el tribunal.

Amb tota probabilitat, la resposta d'avui no es limitarà a dir si s'han de fer o no les eleccions el14-F. Les fonts consultades apunten cap a una resolució plena de matisos, que prendrà en consideració, tant els motius sanitaris arran de la pandèmia, com les garanties i la seguretat jurídica perquè la suspensió no generi un precedent a l'hora de suspendre eleccions per part de governs futurs. La decisió no és fàcil, però tot fa pensar que el TSJC no deixarà fer l'ajornament fins al 30 de maig pel que suposa a nivell de la llei electoral.

Per tant, s'espera un punt mitjà, una resolució plena de matisos que farà prendre mesures instantànies, perquè el rellotge electoral corre, en espera que el TSJC resolgui definitivament tots els recursos. 

La resolució que es pugui prendre avui marcarà per tant, també, la de les mesures cautelars dels altres recursos que s'han presentat ja, els de la Lliga Democràtica i Federalistes d'Esquerres.