La decisió sobre si és legal o no l’ajornament de les eleccions al Parlament pertoca al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquesta serà, també, la valoració de la Junta Electoral Central en resposta a una qüestió elevada per la candidatura de Primàries. Des de la JEC consideren que no són competents en aquesta qüestió i que haurà de ser el màxim tribunal català qui ho decideixi. Així ho avancen a ElNacional.cat fonts de l’àrbitre electoral, que avui hi donarà resposta. El TSJC es pronunciarà aquest dimarts sobre el canvi de data del 14-F al 30-M després dels múltiples recursos presentats.

D'aquesta manera, la JEC preveu emetre avui mateix una nota signada pel seu president, Miguel Colmenero, que dona resposta a Primàries. Des de la junta electoral sostenen que ells arbitren les decisions i actes que tenen a veure amb els processos electorals, però no amb les convocatòries d'aquests comicis. La resposta l'han de donar els tribunals de justícia, en aquest cas el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Una pluja de recursos va caure ahir al damunt de la taula del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que durant la jornada d'avui s'haurà de pronunciar. En són almenys quatre, tres de formacions polítiques i un altre d'un particular. Dos dels impulsors de les impugnacions són partits propers al PSC, com és el cas de Federalistes d'Esquerres o la Lliga Democràtica. Tot i això, els socialistes han negat estar-hi al darrere, malgrat ser l'únic partit que s'oposava a l'ajornament electoral.

Justament el recurs del particular és el que demana al TSJC que decreti mesures cautelaríssimes. El tribunal ho haurà de resoldre de manera urgent aquest mateix dimarts. El recurs sol·licita que es deixi sense efecte el decret que suspèn les eleccions. Els altres recursos, els dels partits, posen el focus en la vulneració de drets o manca de competències i eviten sol·licitar unes cautelaríssimes que creuen pràcticament inviables.

L'ombra del PSC

La Lliga Democràtica i Federalistes d'Esquerres, dues forces polítiques a l'òrbita dels socialsites catalans, han exigit que es tombi la decisió del Govern de la Generalitat d'anul·lar els comicis previstos pel 14-F. Concretament impugnen el decret de suspensió que va signar Pere Aragonès divendres. L'argument, que "pot suposar la suspensió de la democràcia i la perpetuació d’un govern en funcions i sense control en el poder". 

L'actitud dels socialistes catalans contra l'ajornament de les eleccions catalanes, acordat entre el Govern i la majoria de partits amb representació al Parlament —tots excepte el PSC—, ha enervat ERC, que sospita que el govern de Pedro Sánchez està "maniobrant per interferir" en les eleccions catalanes, com va passar amb el 155, pressionant determinats actors del seu entorn per evitar l'ajornament per la via judicial. Vilalta ho ha definit com un exercici de "cinisme, frivolitat i irresponsabilitat". La líder d'ERC lamenta que "juguin a fer electoralisme en comptes de prioritzar la salut de les persones".