L’advocada penalista Magda Oranich, responsable de l’informe sobre les acusacions contra el diputat Francesc de Dalmases per intimidació a la sotsdirectora del FAQS Mònica Hernàndez, és una veterana de l’activisme polític entrenada en anys de la lluita antifranquista. En el darrer congrés de Junts va ser la persona més votada per formar part de la Comissió de Garanties del partit i, a finals de juliol, se li va encarregar l’informe sobre els fets que es va produir a TV3 després de l’entrevista a Laura Borràs. Aleshores, el portaveu del partit, Josep Rius, va explicar que se li havia encarregat que fes “tot el que estigués al seu abast per tractar d’aclarir els fets”.

Oranich va ser una de les advocades que el setembre de 1975 va portar la defensa del militant d’ETA Juan Paredes Manot, Txiqui, un dels últims executats pel franquisme. Després de ser torturat, Txiqui va ser acusat i condemnat per un tribunal d’haver participat en un atracament en què va morir un policia nacional, la qual cosa sempre va negar. Oranich va estar present al seu afusellament després d’acompanyar-lo la darrera nit.

També va ser present el març de 1974 a les darreres hores del darrer executat per garrot vil, Salvador Puig Antich, militant anarquista i antifeixista al qual va defensar en el consell de guerra en que se’l va acusar de la mort d’un subinspector de la policia durant la seva detenció.

Carrera política

Oranich ha tingut també una intensa carrera política, primer des de les files successivament de Nacionalistes d’Esquerra, Entesa dels Nacionalistes d’Esquerra i Iniciativa per Catalunya, formació de la qual va ser diputada al Parlament. Posteriorment va ser regidora a l’Ajuntament de Barcelona amb CiU i, després del referèndum de l’1-O i la suspensió de l’autonomia, va entrar a formar part de les llistes de Junts per Catalunya.

Activista feminista i pels drets humans i periodista, ha estat, entre d’altres coses, secretària del Comitè Català per als Refugiats de Catalunya amb ACNUR i membre del Consell Assessor de l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat de Catalunya.

Tensió a Junts

L’informe que l’advocada ha elaborat per encàrrec de l'executiva de Junts conclou que Dalmases, persona de la màxima confiança de la presidenta de Junts, va tenir una actitud “incorrecta” cap a la sotsdirectora del programa Faqs de TV3 després de l'entrevista a Laura Borràs i que “va perdre els nervis de manera exagerada”. Davant de la polèmica que ha envoltat la publicació de l’informe, Oranich ha denunciat pressions de la presidenta del partit.